14 години от създаването на Уикипедия

Днес Уикипедия  става на 14 години. Нашите деца дори не си спомнят времето без нея. Всъщност май и ние вече трудно си спомняме как изглеждаше светът преди Уикипедия - ровене в библиотеки, където, за да вземеш нещо за домашен прочит, трябваше да попълваш поне два формуляра. А после, като се върнеш вкъщи, разбираш, че това не  е онова, което търсиш.

Това бяха мрачни времена, когато ние много четяхме, но не бяхме информирани повече отсега. Вече не сме в състояние дори да си представим живота без свободната онлайн енциклопедия. Тази, която може да те информира на повече от 250 езика почти за всичко, за което се сетиш. Тази, която всеки може да редактира, развие и обогати.

Свободната онлайн енциклопедия Уикипедия е създадена през 2001 година  и оттогава тя се е превърнала с предпочитан източник на информация от малки и от големи. Има доста критики по отношения на Уикипедия - например, че е пълна с неточности, но въпреки това, всички я четем и ползваме информация от нея.

Нейните най-верни фенове направо се кълнат в нея, а дори скептиците се позовават на Уикипедия.

Знаем ли обаче кой стои зад милионите статии в  онлайн енциклопедията? Уикипедия в момента има над 100 000 сътрудници от цял свят. За ‘активен’ сътрудник на енциклопедията се смята всеки, който  извършва поне по пет редакции месечно, което може да бъде всичко - от поставяне  на запетая или точка до  поправяне на правописни грешки или написване на цял абзац.

Тази година Уикипедия отбелязва своята 14-та годишнина. Главният ресурс  на Уикипедия са доброволците.  Участват и доста жени, но все пак те не са толкова много. Уикипедия си е поставила за цел броят на сътрудничките да се увеличи.  А  специалистите по софтуер вече  работят по това да направят участието в Уикипедия доста по-лесно.

Девизът на Уикипедия е „Свободната енциклопедия, която всеки може да редактира“, а дефиницията, която ? дава нейният основател Джими Уейлс, е „опит да се създаде и разпространи свободна енциклопедия с възможно най-високо качество до всеки човек на планетата на собствения му език“. Тя се разработва на сайта wikipedia.org чрез програма, наречена „уики“. Тази технология първоначално е измислена от Уорд Кънингам за неговия УикиУикиУеб. Кънингам използва хавайската фраза ‘уики уики’, която той вижда използвана като име на автобусна линия на Международното летище в Хонолулу, произлизащо от удвояване на наречието уики, „бързо“. Името „Уикипедия“ пък е измислено от Лери Сенгър.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!