17-ти януари - Антоновден

Св. Антоний Велики е роден през III век в Египет. Бил дете на заможни и благочестиви родители. Когато станал на 20 години, родителите му починали. Той раздал имотите си на бедните и станал отшелник: първо живял в стара египетска гробница, после се преселил в планината в пълно усамотение.

Имал дар за чудотворство и прозорливост, та хората го намирали и там. След 20 години отшелничество  се върнал сред народа и повел борба за Вярата - успял да убеди много езичници да приемат християнството. Починал на 105 години на 17 януари 356 година.

 В народните представи  Антон и Атанас (чества се на следващия ден) са двама братя, ковачи, които първи изобретили ковашките клещи. Затова са обявени за покровители на ковачи, железари, ножари, налбанти (които подкопават коне), точилари и др.

Освен като покровител на ковачите и налбантите, св. Антоний Велики се приема и като патрон на кошничарите (плетачите на кошници). Има географски свидетелства, че той изкарвал прехраната си и чрез ръчна работа, като плетял от палмови клони кошници, които разменял за хляб. В същото време бил и лечител, прогонвал болестите.

Според народните вярвания Антоновден ден за предпазване от болести: жените не бива да предат, да плетат, да варят боб или леща, за да не разсърдят чумата, шарката или синята пъпка. Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез  се раздават на близки и съседи за здраве, а една от тях се оставя на тавана за „белята, за лелята", т.е. за чумата.

Тъй като празникът е в средата на зимата, още повече и  в средата на „свинския месец", за празника на именника задължително на трапезата трябва да има печено свинско, свински ребра със зеле, луканка и обредните ястия: варено жито, баница, орехи, мед и др.

На този ден  празнуват Антон /безценен/, Антоанета, Антония, Тоню, Тончо, Дончо, Тонка, Дона, Донка.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!