21 януари - Международен ден на прегръдката

Международният ден на прегръдката, 21 януари,  е основан в САЩ през 1986 година. В началото той е обявен като Национален ден на прегръдките, но по-късно се разпространява из целия свят.  Според традицията, на този ден могат да се прегръщат и съвсем непознати хора.  

Смята се, че инициаторите на този празник са били студенти. На 21 януари младежите и девойките се прегръщат помежду си без интимен мотив - твърди се , че по време на приятелската прегръдка хората обменят душевна топлина.

Учени от Калифорнийския университет пък твърдят, че са намерили начин да се справят с последиците от напредването на възрастта.  Резултатите от направено от тях изследване показват, че прегръдките забавят стареенето.  Установено било, че отделяният по време на прегръдка хормон окситоцин /хормонът на щастието/ помага на старите мускули да функционират като нови.  Нещо повече, според учените вероятно е в близко бъдеще окситоцинът да се използва при справяне със загубата на мускулна маса, както и за подобряване  здравето на костите.

Докосването е най-лесният начин да предадем обичта и съчувствието, които изпитваме един към друг. Прегръдката ни доставя големи дози усещане за нечия загриженост - толкова нужната ни емоционална близост с друго човешко същество.

Прегръдките ни съпътстват през целия ни живот. Ние прегръщаме приятели и роднини по време на срещи, след раздяла, прегръщаме се помежду си, за да изразим радост и благодарност един към друг.

Затова, при възможност, сгушете се за колкото се  може по-дълго в нечии топли обятия...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!