24 юни - Еньовден

Еньовден или Среди лето е един от най-важните летни празници в народния календар. Той се чества на 24 юни, когато е рождението на св. Йоан Кръстител.

В българската традиция Еньовден стои по значение редом с Коледа, Великден и Гергьовден,  но от всички тях  този празник е като че ли с най-силно езическо влияние. С празника  са  свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения. Това е денят на билкарите.

Календарно Еньовден е свързан с лятното слънцестоене - един от най-важните астрономически преломи в годината, така че съвсем естествено в основата на празника стои култът към Слънцето. Според народните вярвания, на този ден то започва да  умира, а годината клони към зима.

Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява слънцето то ‘трепти’ и  който види това,  ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си.  Отразява ли се тя цяла, човекът ще е здрав през годината, а очертава ли се наполовина - ще боледува.  С култа към Слънцето е свързано и паленето на обредни огньове, което е характерно и за цяла Европа.

Разпространено е вярването, че слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада от него, е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев с течаща вода или да се отърка в росата за здраве. Не бива да се става от леглото след изгрев.

Еньовден се празнува от дълбока древност у нас, а и  из цяла Европа.  На север честването е белязано  и от магията на белите нощи, и от краткия, но пищен фоейверк  на тамошното лято. Нощта на лятното слънцестоене в Швеция, Финландия, Естония е един от най-големите празници в годината.

На юг пък  в Испания отбелязването на празника  има корени, които водят към предхристиянски времена и съпътстващите го ритуали носят езически белези, въпреки че е празник на Сан Хуан. Празнува се  в нощта срещу 23 юни на брега на морето, където се палят огромни огньове.  Младите се потапят в морето и чакат да ги облеят 9 вълни за здраве. Така е и в Германия,  и във Франция. При датчаните пък събирането на билки е най-характерно за празника.

В Русия обредите са свързани с водата, изобилието и пречистването.  В Румъния денят  се казва Драгайца и се празнува с момински танци, които девойките изпълняват с венци от пшеничени класове на главите. 
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!