26 септември - Световен ден на контрацепцията

Целта на кампанията е да насърчи младите хора да говорят за секс и възможностите за предпазване от нежелана бременност и полово-преносими инфекции. Ако са решили да правят секс, те трябва да бъдат подготвени за това, да знаят откъде могат да намерят информация. Да търсят помощта на специалист или близък до тях човек, на който могат да се доверят.

Световният ден на контрацепцията се отбелязва всяка година на 26 септември. Във всички страни по света се организират различни по вид дейности, с които се показва отговорността им към нуждата от увеличаването на знанията за предпазването от нежелана бременност и репродуктивното здраве. У нас, за жалост, темите секс, бременност, полово-преносими заболявания все още не са често коментирани.

Установено е, че голяма част от учениците не са информирани за методите за предпазване от нежелана бременност, не познават и препаратите, които могат да се прилагат до 72 часа след непротектиран полов акт.

По неофициални данни в България всяка година над 100 000 жени правят аборт. Висок е и броят на нежеланите деца, настанявани в социалните домове.

Фармацевтичният пазар е наситен с контрацептивни препарати. Всяка жена вече може сама да програмира своята бременност. Но тук изникват две пречки, особено за младите момичета: непознаване на функциите на репродуктивните си органи /яйчниците и матката/ и механизма на действие на контрацептивите. Затова консултацията с гинеколог е задължителна.

Яйчниците имат две  функции: да "фабрикуват" зрели яйцеклетки и да секретират хормоните естрадиол /отговорен за развитието и узряването на яйцеклетките/ и прогестерон, който подготвя матката за имплантация на оплодената яйцеклетка. Тяхната секреция е тясно свързана с хипоталамуса и хопофизата. Под контрола на хипоталамуса, хипофизата секретира два хормона, активиращи яйчниците: фоликулостимулиращ и лутеинов /според началните букви на латинското им название  /FSH и LH/. Първият стимулира формирането на яйцеклетките, вторият - узряването им.

Контрацептивните таблетки съдържат два вида синтетични хормони, естрогени и прогестагени, имитиращи естествените. Могат да се използват поотделно или комбинирано. Въведени в организма чрез таблетки, те блокират хормоналната връзка между хипофизата и яйчниците. Хипофизата не може да различи изкуствено внедрените хормони от естествените и при  "наводнението"' на организма със синтетични хормони, считайки, че яйчниците функционират нормално, тя преминава в покой и  престава да ги стимулира. Функцията на яйчниците се нарушава:  не се произвеждат нормални яйцеклетки.

Важно е да се знае, че както при използването на всяко лекарство и при контрацептивите има контраиндикации. Те не трябва да се предписват на жени с рак, със сърдечно заболяване, в флебити или емболии, с високо кръвно налягане. Някои от контрацептивите предизвикват хипертония и повишена съсирваемост на  кръвта. От важно значение е и строгото съблюдаване на дозировката. Спазването на контраиндикациите и дозировката правят контрацептивите напълно безопасни.

Освен това трябва да се вземе под внимание и възрастта и дали жената е раждала или не. Например при млади, нераждали, се предпочита предписване на прогестаген, който коагулира секрета на маточната шийка и препречва пътя на сперматозоидите.

За сигурна контрацепция винаги е необходима предпазливост. Например, ако се забрави вземането на една таблетка прогестаген, следва да се използва презерватив в продължение на 8 дни. Някои медикаменти, като антиепилептичните и противотуберкулозните  спомагат за бързото разпадане на контрацептивите. Затова при изписване на други препарати, пациентката следва да информира лекаря.

Съществува  и още един вид контрацепция, т.нар. спешна контрацепция. Този метод не е истинска контрацепция. Той се извършва при непредпазливо сношение. Трябва да се вземат бързи мерки, колкото по-рано, толкова по-резултатно и не по-късно от три дни. Тук се използват комбинирани препарати и в големи дозировки, които предизвикват сериозно смущение на хормоналното равновесие.

Съществуват доста грешни становища по отношение на контрацептивите. Не е вярно, че след продължително използване на контрацептиви не може да се забременее. Не е вярно също, че от контрацептивите се пълнее.  В случай, че се напълнее, това означава, че контрацептивът не е подходящ и трябва да се замени с друг. Грешно е  и становището, че  тези препарати предизвикват рак. Сериозна заблуда е да се мисли, че  оралните контрацептиви  предпазват от сексуално предавани инфекции. Жените, които са използвали дълго време контрацептиви и желаят да имат деца, е добре да се въздържат от забременяване два месеца след спирането им.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!