6 юли - Световен ден на целувката

Защо всъщност хората са започнали да се целуват?  Този въпрос отдавна занимава учените.

Една от теориите  за възникването на целувката и то още в каменния век е, че кожата на човека  представлява източник на сол, която се изработва в процеса на потоотделяне. Друга теория пък  разглежда целувката като своего рода подушване, което съществува при животните. Всички топлокръвни същества   отделят така наречените феромони - химически вещества, които  привличат представители на противоположния пол.

В днешно време органите на обонянието не играят голяма роля, а в древността хората може би са умеели по-добре да разчитат информацията, съобщена чрез феромоните. Ние сме изгубили тези навици, но обичаят да се целуваме сме съхранили.

Има и още една хипотеза - предполага се, че целувкаа е ‘отглас’ от бебешките спомени, когато всички положителни емоции са били свързани с насищането от майчината гръд. А устата и устните се явяват за човека най-важни органи на общуването и  когато той расте и става възрастен, продължава да ги използва за изразяване на привързаност, но вече в променена форма.

Смята се също, че целувката в древността може би е била форма на изразяване на доверие - позволявайки на друг човек да се приближи толкова близо, хората давали да се разбере, че не се страхуват от него и му се доверяват.

По-късно започнали да вярват, че дъхът съдържа душата и всички сили на човека, поради това  хората, целувайки се, се стремели към сливане на душите.

В Древния Рим в знак на приветствие хората целували не само своите приятели и членовете на семейството, но и търговците или просто минувачите.

В Древния Египет за целувките никой нищо не знаел. Смята се, че Клеопатра, известна със своите многобройни любовни победи, нито веднъж не се е целувала с мъж.

В Средновековието в  Италия мъжът, целунал девойка пред хората, трябвало задължително да се ожени за нея.  В средните векове изпълнението на приветствена целувка зависело не само от отношенията между хората, но и от класовата принадлежност. Колкото по-нисък бил статусът  на  човека, толкова по-далеч от лицето  отправял целувка. Равните помежду си хора се  целували по устните, тези с малко по-висок ранг били целувани  по-ръцете, хората от още по-високо съсловие - по коляното, а тези, за които  хората били  само прах /най-вече духовенството/ трябвало да бъдат целувани по краката или дори земята под  тях.

Днес целувките не са просто начин за укрепване на отношенията между хората, те се явяват въплъщение на нашите желания, помагат да се снеме стресът и човек наистина може да се пристрасти към тях.

Малките деца обичат да бъдат целувани и това ги прави щастливи, което не може да се каже за тези деца, лишени от физически контакт с родителите.  Според американски психолози, целувките спомагат за растежа. Колкото повече физически контакти и ласки получава едно дете от страна на родителите си, толкова по-бързо то расте.

Нашите усти  са пълни с микроби и бактерии, но това определено не ни убива, а ни прави по-силни. Невероятно, но факт. Учените са установили, че целувките могат да подобрят устойчивостта на нашия организъм към алергиите, те укрепват имунната ни система.

Целувката може да постави началото на отношения или да ги убие. Първата целувка с човека, който ви харесва, буквално може да бъде и последна. Може да чувствате влечение към някого в продължение на много време, но само една целувка  може да определи вашата съвместимост.  Изследователи са открили, че дори хора, които са изпитали своята първа  целувка, след като са били влюбени  в продължение на повече от месец, са  изгубвали всичките си чувства.

Устните ни са обсипани с неврони и притежават по-голяма концентрация на рецептори, отколкото всяко друго място на нашето тяло. Една целувка  може да задейства почти всички сензорни неврони в организма, започвайки от самия мозък и завършвайки с връхчетата на пръстите на краката. Стимулирането на устните по време на целувката може да предизвика отпускане на тялото и снижаване на депресията. Целувките повишават нервната дейност в повечето части на тялото.

Полезни ли са за здравето целувките?  Според специалистите страстната целувка предизвиква напрягане на повече от 30 мускула на лицето. Благодарение на това кожата се изглажда, става по-еластича, подобрява се кръвоснабдяването.

Продължителните целувки влияят благотворно на нашата кръвоносна система - през това време пулсът се ускорява до 110 удара в минута, което стимулира кръвообращението и повишава жизнения тонус. Това е отлична тренировка за сърдечнсъдовата система. По тази причина любителите на целувките по-рядко имат нарушения на кръвообращението.

Установено е, че продължителните целувки инициират верига от биохимични реакции, унищожаващи  хормоните на стреса. Мъжете пък, които имат навик да целуват преди тръгване за работа своите жени, живеят с 5 години повече от останалите.

Как трябва да се целуваме, за да ни носят целувките максимална полза? От медицинска  гледна точка продължителността на идеалната целувка  е три минути, при това особено ефективни са целувките, когато партньорите поне малко се гледат един друг в очите. Целувката по бузата не оказва никакъв лечебен ефект.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!