Да станем дълголетници като японците

От  години диетолозите се опитват да ни убедят, че най-здравословен за нашия организъм е средиземноморският хранителен режим. Той е богат на плодове, зеленчуци, зехтин и морски дарове.

Статистиката обаче показва, че най-много дълголетници има в Япония, а не в района на Средиземноморието. Средната продължителност на живота в Страната на изгряващото слънце е 82.5 години.

Освен, че живеят най-дълго, японците най-рядко се сблъскват с тежки болести като сърдечносъдовите и рака. А затлъстяването  сред населението е само 3,5%, докато в повечето страни по света то се измерва с двуцифрени числа.

Как постигат това японците? Разбира се, голямо значение има техният хранителен режим. В какво се състои той?

Японците не приключват храненето си с десерт, а със зелен чай. В техния хранителен режим сладкото се добавя към следобедното кафе.  Диетата на японците включва доста намален прием на мазнини, но  за сметка на това много плодове и зеленчуци, както и много водорасли.

Освен това японците следват принципа да не се хранят до пълно засищане, а до задоволяване на около 80% от хранителните си потребности.  Те са наясно, че  мозъкът получава сигнали за пълно задоволяване на глада след известно време. Ако усещането е пълно, значи сме поели повече от необходимата храна.

И накрая сушито - то е любимо вече не само в Япония, но и в целия свят. Чрез него се приемат   ненаситени мастни киселини омега-3.  А те са много важни за здравето на сърцето и мозъка. Японците изяждат задължително поне 100 г риба всеки ден. Дали пък това не е тайната на тяхното дълголетие?
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!