Да свалим кръвното с чай от невен

Невенът е непретенциозна билка и когато веднъж се прихване, расте като бурен. Стръковете му могат да се изсушат или да се накиснат в спирт или силна ракия -  така ще можете да си направите едно силно действащо  лечебно средство срещу много заболявания.

Запарката от невен се приготвя като 2 чаени лъжички сухи цветове  се заливат с 2 чаши гореща вода, кисне 15 минути, прецежда се и се пие 4 пъти дневно на равни порции.

Невенът има противомикробно, противовъзпалително, кръвоочистващо и успокояващо действие. Има много добър ефект и при високо кръвно налягане, особено по време на климактериума - той подобрява самочувствието, успокоява главоболието и умерено сваля артериалното налягане.

Чай от невен се препоръчва при сърдечни заболявания придружени  със сърцебиене  и други ритъмни нарушения, а също така и при жлъчни и чернодробни проблеми.  Билката успокоява язвата на стомаха и на дванадесетопръстника, както и гастрита, ентерита и коликите.

Невенът е много ефикасен при различни кожни заболявания - прилага се и външно, и вътрешно. Разредена с вода спиртна настойка от невен може да се използва за изплакване или компреси при различни възпалителни и  гнойни процеси и рани. При  ангина се правят гаргари с разредена настойка /20 капки в 100 мл вода/, при хрема пък се промива носът.

Настойка от пресен невен също се приготвя лесно. Цветовете, листата и дръжките, ако още са зелени и меки, се нарязват. Заливат се с етилов спирт /70-90%/. Настойката може да се ползва още от първия ден, но още по-добре е цветовете да киснат поне  3 седмици.  След това настойката се прецежда и после се ползва при нужда. За компреси се слагат 20 капки в 100 мл вода


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!