Дело на извънземни ли са житните кръгове?

От дълги години учените се опитват да разгадаят какво означават т. нар. житни кръгове и кой и как ги прави. Те се появяват на различни места по света.  Първите три са забелязани през 1980 година в няколко долини на Уилтшър, Англия.   Следващите години съобщенията за тях стават  стотици, а днес са вече над 10 000. Тези странни образувания са забелязани в 29 страни по света, а местата, където се появяват на 85. В Англия кръговете са образувани върху пшеничени ниви, в Америка обаче те  засягат овесените поля, а в Япония пък оризовите.

Това явление е познато отдавна. Според изследователи на славянски легенди, селяните от България,  Чехия, Украйна и Южна Русия   отдавна познавали явлението и го определяли като ‘кръговете на вещиците’ - вътре те играели с дявола, с  нечистата сила и затова оставяли подобни следи

В наше време тези кръгове се появяват най-често в Англия и то в графствата Хемпшир и Уилтшир. Никой не знае защо това е така, но  любопитно е, че именно в тези  райони се намират древните мегалитни постройки Стоунхендж, Силбъри Хил и каменната алея Ейвбъри.

Наред с традиционните кръгове, в изображенията се срещат и  ‘рисунки’, които напомнят звездно небе, както и сложни геометрични  модели, с големина до девет футболни игрища. Някои от рисунките наподобяват галактики или стилизирани животни.

Американски учени са стигнали до извода, че  много от пиктограмите  представляват серия от гениални, досега никому неизвестни геометрични теореми, наподобяващи теоремите на Евклид. През 1996 година изследователи са окрили изображение на символ от множеството на Менделброт, а в други - формули от съвременната математика. В рисунки от 1991 година пък  биолози са познали съставната част от човешките хромозоми, съдържащи генетичния код, а в пиктограма от 1996 година - схема на двойната спирала на ДНК.

Напоследък  в Уилтшир някои видели изображението на Светия Граал  в картина от полегнали класове. Известният британски изследовател на пиктограми Стив Александър  не се съмнява, че в полето  се е появило изображение именно на чашата, от която Иисус е пил вино на Тайната вечеря и в която някой е събрал кръвта му, пролята на кръста.

Малко преди появата на Граала,  от двете страни на оживената магистрала в Бъркшир, близо до Хангърфорд,   се появили две абсолютно еднакви 100-метрови картини, в които ентусиастите видели лика на Иисус Христос  - така, както той изглежда на Торинската плащеница.  Преди известно време в Уилтшир пък се появил огромен кръст.

Много хора са се опитвали да убедят учените, че всичко това е сътворено от човешка ръка. Правени са и опити да се направят такива кръгове. Само, че е установено, че никой - човек или  земна техника -  не са в състояние на сътворят  такива пиктограми. Когато се опитват да ги правят хора, стъблата на растенията са счупени, докато на  истинските  стъблата  са прегънати под прав ъгъл и са на 10-тина см от земята, където се намира първото коляно  на растенията.  Самите класове са удебелени, клетъчната им структура  е променена, а по повърхността им е установен електрически заряд.

В истинските кръгове  класовете продължават да растат паралелно със земята, но никога не съзряват.  В тях няма семена.  В кръговете има и промяна на елекромагнитното поле. Вътре компасът не може да определи полюсите на видеокамерите и мобилните телефони не работят. Във фигурите са намерени микроскопични метални топчета. Структурата на самата почва също  е  променена, засичани са и  странни вариации на радиационния фон.

Любопитно е и това, че кръговете  произвеждат странен психологически ефект върху поне 60 процента от хората попаднали в тях - те усещат силно главоболие, повишено чувство за страх, раздразнение...

Български астрофизик от Института за космически изследвания към БАН, Лъчезар Филипов, преди известно време  дръзна да заяви, че вярва в съществуването на извънземни и беше обявен от колегите си за луд. Нещо повече - те дори обмисляха възможността  да бъде уволнен от заемания от него пост.

Защо нашите учени така категорично нападнаха колегата си Филипов, обявиха го за луд и го заплашиха с уволнение? С какво всъщност се занимава астрофизикът и каква идея защитава?

Лъчезар Филипов се е заел да анализира феномена  "житни кръгове", който съществува от 20 години и се изучава в цял свят. Позволил си да изкаже еретичната хипотеза, че тези кръгове може да са знак от друга цивилизация.

Факт е, че по света към темата извънземни вече се подхожда сериозно. Всяка по-заможна страна разполага с десетки средства и методи, спецзвена и институции, които се занимават с изследване на т.нар. "гранични състояния" паранормални явления, хора със свръхестествени дарби, сигнали от Космоса и др. Вече десетилетия множество телескопи дебнат за сигнали от Космоса.

Фигурите в житните полета на Англия, Бразилия и САЩ съществуват от 20 години  и са един неразгадан световен феномен. Лъчезар Филипов се свързал с архитект Мариана Везнева, известна контактьорка,  която твърди, че чрез контакт разчита тези фигури. Астрофизикът винаги е вярвал, че информация ни се подава от Космоса и допуснал, че един  от начините може да е този - чрез житните кръгове. Ученият никога не е твърдял, че е виждал извънземни. Той не е виждал и житните кръгове, освен на снимка.  Но това не значи, че всичко това трябва да се подмине и да се обяви за измислица.

Филипов смята, че щом такива фигури съществуват, щом учени  от цял свят се опитват да ги разгадаят, значи става дума за нещо, което ни се подава отнякъде чрез символи. Естествено, това би могло да бъде и обикновена манипулация. Но ако е така, тя трябва да бъде хваната и спряна. А ако не е - да се проучи.  Науката трябва да е отворена към новото и провокативното.

Ученият смята, че в България никога няма да има Нобелова награда и голямо откритие, защото българинът не обича новаторите, хората с различно мислене.Всички трябва да сме еднакви, да сме стадо. На всеки, който е над тълпата, му режат главата. Всъщност нищо ново под слънцето.  И съвременниците на Галилео Галилей са го помислили за смахнат, когато твърдял, че Земята е кръгла и се върти.

Ако някакъв  извънземен разум се опитва да направи връзка с нас чрез пиктограмите в житните кръгове, трябва да си признаем, че засега ние не можем да разберем какво иска да ни каже.  Земната наука пренебрегва тези загадки.  Снимки на кръговете има много, но досега не  е направен нито един сериозен опит  те да бъдат разшифровани.  Ако се съберат  графолози, специалисти по древна история, криминалисти и шифровчици, могат да се сравнят  някои надписи и знаци, например, с египетските йероглифи или пък с ръкописите на маите. Може би тогава ще  бъде по-лесно да се отговори на въпроса кой и защо прави тези кръгове и какво искат да ни ‘кажат’ те?


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!