Депресията състарява

Холандски учени са установили, че депресията ускорява процеса на стареене. Депресията е психично разстройство. Тя  състарява, защото съкращава теломерите. Те са окончанията на хромозимите. Теломерните участъци на хромозомите се характеризират с неспособност да се съединяват с други хромозоми или с техни фрагменти и изпълняват защитна функция.

При повечето еукариоти теломерите са съставени от специализирана линейна хромозомна ДНК, състояща се от къси последователности. В теломерните участъци ДНК заедно със специфично свързващите се с нея протеини образува нуклеопротеинен комплекс, наречен структурен теломерен хетерохроматин.

Установено е, че критичната дължина на човешкия теломер, при който хромозомите започват да се съединяват един с друг, е 12,8 теломерни повторения. При всеки цикъл на делене теломерните участъци се скъсяват поради неспособността на ДНК-полимеразата да синтезира копие на самия край на хромозомата.

Учените обясняват, че с всяко клетъчно делене теломерите стават по-къси и в крайна сметка клетката умира.  А резултатите от направеното изследване показали, че при пациентите в  депресия теломерите са по-къси, отколкото при здрави хора. Нещо повече, тежестта и продължителността на психичното разстройство също оказват влияние.

Дължината на теломерите се измерва с броя на сдвоените бази - ‘градивните елементи’ на ДНК. Счита се, че нормалната дължина трябва да бъде равна на 5540 базови двойки, като всяка година живот  съкращава по 12 от тези двойки.

Учените установили, че при хората с депресия средната дължина е 5460 базови двойки, а тяхното тяло е състарено с няколко години.  Според специалистите  именно това може да бъде  причината депресията често да е придружена и от други  заболявания - деменция, рак, диабет тип 2.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!