Диетите и косата

Пролетта е времето на диетите за отслабване. Когато сваляте килограми обаче вие забелязвате, че косата ви започва да страда - пада, къса се, изобщо - изглежда зле…Със сигурност за това е виновен бедният хранителен режим. Колкото по-строга е диетата, толкова по-пагубна е тя за косата.

Организмът изпраща оскъдните хранителни вещества към сърцето, черния дроб, белите дробове - въобще към жизненоважните органи. А до косата не достига нищо. Нейното ‘хранене’ става чрез космените луковици, които получават необходимите вещества от кръвта. За да не страда косата по време да диета, трябва да й осигурите отделен ‘порцион’.

70-80% от косъма се състои от  белтъчно вещество - кератин. За да имате здрава коса, трябва да осигурите постоянно снабдяване на организма с аминокиселините, от които се формира този белтък. Това са таурин- строителен материал за активен растеж на косата, и цистин - сяросъдържаща  аминокиселина, която помага да се намали косопадът и  да се увеличи обемът и блясъкът на косата.

Жизнено необходими са и витамините от група В. Те не се натрупват в организма, затова трябва да му се доставят редовно. Богати на тези витамини са дрождите в бирената мая. За здравина, сила и красив блясък на косата е необходим силиций. Източник на биологически усвоим силиций е хвощът.

Най-важната част от грижата  за косата е тази за кожата на главата. Цинкът помага да се предотврати  образуването на пърхот и на кожни раздразнения. Той помага и  на обмяната на веществата, и на деленето на клетките в корените на космите.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!