Джапанки - да или не?

Наближава лятото. Краката ни с нетърпение очакват да ги освободим от тежките зимни обувки, за  да започнат да шляпат весело по плажа с чехли с две каишки между пръстите - джапанките. Те  отдавна  излязоха от банята  и  вече се случва дори  манекенките на дефилират с тях по подиуми и партита.

Тези удобни чехли са измислени от древни времена. Тогава  обаче те са правени от  папирус, палми, дърво, слама и сезал. И тогава си е имало мода. Богатите египтянки са носели удобните чехли  с украса от скъпоценни камъни, при римляните пък каишката  минавала  през втория пръст.

Наименованието ‘джапанки’ идва от Japan sandals, тъй като чехлите стават много популярни   в САЩ , особено след Втората световна война.  Войниците ги донесли като сувенири от Изтока, но постепенно те станали много модерни.

Днес джапанките  са най-различни - с две ленти,  с каишки, в различни  цветове...Подметките им  може да бъдат изработени от различни изкуствени или естествени материали - лека гума, кожа, корк, пресована слама.

Джапанките се носят много през лятото, но според специалистите, трябва  да се внимава къде се носят. Ако отидете така в офиса, ще покажете липса на професионализъм, а шефовете може да си помислят, че не се отнасяте сериозно към работат си.  Абсолютен гаф пък е да се обуят джапанки с чорапи.

Много ортопеди твърдят обаче, че  тези леки летни чехли водят до умора на краката, заради  липсата на задна част и опора за глезена.  Тъй като джапанките не подкрепят добре крака отстрани или отдолу,  това ни кара, за да не ги изгубим, да присвиваме при ходене леко пръстите си.  И ако прекалено често ги носим, може да се появят болки в ставите.

Според ортопедите-травматолози, с джапанки е най-лесно да  се изкълчи глезен. Това  не са обувки за дълги разстояния.  Освен  че петите набъбват, може да се получи и  травма на глезена заради нестабилността им.

Не трябва да избираме джапанки нито с много мека, нито с много твърда подметка.  За предпочитане е изчистеният дизайн, както и качествените материали. На пазара пък  вече има и електроимпулсни масажни джапанки, които масажират стъпалата.

Разнообразието от джапанки на пазара е огромно, но каквито и да изберете, педикюрът е задължителен.  
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!