Достатъчно сън за перфектно кръвно

Според учените, хроничният недостиг на сън значително увеличава риска от хипертония при жените. От значение е и часът на събуждане.

Жените, които спят по-малко от 5 часа в денонощие, имат повишен риск от развитие на хипертония. До този извод са стигнали британски учени след направено изследване.

Резултатите показват, че жените, които спят по-малко oт 5 часа в денонощието, страдат от повишено кръвно налягане 2 пъти по-често, отколкото тези, които спят по 7 и повече часове. При мъжете обаче такава закономерност не се наблюдава.

Известно , че артериалната хипертония, т.е. кръвно налягане по-високо от 130/90,  е един от основните рискови фактори за развитието на сърдечносъдови заболявания.

Японски учени пък твърдят, че важна роля играе не само продължителността на съня, но и времето на събуждане.  Според тях при така наречените ‘хора-чучулиги’  съществува повишен риск от хипертония и инфаркт.  

Специалистите са на мнение, че хората, които стават от сън по-рано от 5 часа сутринта, страдат от хипертония  1,7 пъти по-често /и 2 пъти по-често от атеросклероза/ в сравнение в тези, които стават  с 2 или 3 часа по-късно.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!