Един от най-големите християнски празници - Цветница

В библейската символика цветята са знак за преходност, но и надежда за възкресение, за вечната пролет на Райската градина. След Цветница започва Страстната седмица - дните на Христовите страдания преди Възкресението.


Празникът е подвижен и се чества, както в православната, така и в католическата и протестантската църква, една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден.


На този ден християнската църква празнува  влизането на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Христос пристига в града,   яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и  маслинови клонки.  Народът, виждайки в Исус Христос Спасителя, възторжено размахва палмови клонки и хвърлят цветя пред нозете му. Всички пеят ‘Осанна!”.


Шествието продължава и от Елеонското възвишение до храма. Христос гони оттам събралите се в двора му селяни и купувачи на разни стоки и извършва множество изцерения на болни и недъгави хора.


У нас  Цветница се почита  като голям църковен празник. Сутринта на Цветница  в църквите се благославят върбови клонки.  Всички отиват на тържествена служба, вземат от върбовите клонки и ги отнасят в домовете си. Вярва се, че тази осветена върба има предпазна и продуцираща сила. Върбовите клонки ни напомнят за палмовите клонки,  с които  бил посрещнат Спасителят в Йерусалим.


В този ден,  който е през периода на постите, се разрешава риба. Имен ден празнуват всички, които носят имена,  произлизащи от названия на растения.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!