Фатален ли е денят петък, 13-ти?

Шведско проучване сочи, че петък, 13-ти, не е фатален, а щастлив ден за шведите. Изследователите  са на мнение, че е крайно време да се снеме печалната слава на смятаната от фаталистите за злокобна комбинация.

Проучване на шведска застрахователна компания твърди, че в дните петък, 13-ти,  по пътищата на Швеция стават със 7% по-малко пътнотранспортни произшествия от останалите дни на седмицата. В сравнение в обикновените петъци, катастрофите са с 3% по-малко. Явно в набедените за нещастни дни  шофьорите са нащрек и са по-внимателни участници в пътното движение.

Учени са изследвали разпространеното вярване, според което в този ден  се случват  беди и неприятности. В течение на няколко години те изучавали човешката особеност да забеляза причинно-следствените връзки там, където те не съществуват. Според учените мислите на хората се изразяват в съответни постъпки и действия, но мислите могат да провокират различни събития - както позитивни, така и негативни.

Всъщност, хората се страхуват  от петък, 13-ти, защото са свикнали да асоциират този ден с негативни събития. Според психолозите, нашият разум е асоциативна система и ако нещо лошо се случи в някой  от тези петъци, тези два фактора винаги ще са неразривно свързани с съзнанието му.

Учени от Северна Каролина  твърдят, че от 17 до 21 милиона души страдат от страха от ‘дяволския петък’. В медицината този страх се разглежда като една от фобиите и се нарича параскаведекатриафобия.

На този ден милиони суеверни хора избягват срещите с черни котки, стоят далеч от огледала от страх да не ги счупят и хапват безвкусна храна, притеснени, че могат да разсипят солта. Други се отказват да шофират или да се качат на самолет,  а някои стигат и по-далеч - не напускат домовете си, за да не ги сполети нещастие.

Според изследване на американски икономисти, страхът от фаталния петък, 13-ти, носи над 1 милиард долара загуби на икономиката заради отказ от пътуване със самолети и  влакове, от ходене на работа и др.

Денят петък, 13-ти, наричан още ‘черен петък’, от стари времена до днес продължава да предизвиква у много хора неясното усещане за първобитен страх. На тази дата мнозина са така паникьосани, че дори не стават от леглото.

Има няколко хипотези и митове за корените на това суеверие. Според някои, лошата слава на числото 13 се дължи на древен скандинавски мит. Но едно от табутата, свързани с петък, 13-ти, идва от Библията. На тайната вечеря са присъствали 13 души, а Исус Христос е разпнат на кръста в петък, наречен Разпети петък. Предателят Юда идва последен, 13-ти, на масата. Заради това суеверие във Франция има професионални гости, които се канят в случай, че на трапезата се окажат 13 души.

Според нумеролозите числото 13 ‘страда’ заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в годината, 12 зодиакални знака, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. А в картите таро 13-тата е картата на смъртта…

Най-разпространената версия за тази дата е свързана с 13 октомври 1307 година. Тогава по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V  са арестувани Жак дьо Моле - Велик магистър на Ордена на  тамплиерите, както и хиляди рицари от ордена. Те били подложени на ужасни мъчения и направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, а други - екзекутирани по-късно. Оттогава петък, 13-ти, е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.

Фобията от числото 13 е толкова разпространена, че  голяма част от небостъргачите нямат 13-ти етаж, в много хотели липсват 13-ти етаж и 13-та стая, а във Формула 1 няма болид с номер 13.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!