Гален - главният лекар на Древен Рим

Още в Древен Рим са заложени основите на анатомията и физиологията. Тогава там живял Клавдий Гален - изключителен философ и  прославен математик, който имал десетки ученици и множество пациенти, защото бил и отличен лекар. По онова време го наричали пророка Клавдий…

Според Гален ,,в общата съвкупност на частите всичко се намира във взаимно съгласие и сред частите всичко съдейства на дейността на всяка от тях’’  - така той обяснява целостта на човешкия организъм.  

Гален описвал здравето като равновесие и хармония на четирите елемента: кръв, жлъч, черна жлъч и слуз /флегма/. Според него болестите идват заради нарушаването на правилната пропорция на соковете. Той въвел в медицинската практика слабителните, потогонните, средствата за повръщане и прилагал на пациентите си масивни кръвопускания.

Пророка Клавдий високо ценял открития от Хипократ първи закон на медицината, според който природата е най-добрият лекар. Той усърдно изучавал треската - изключително често заболяване в началото на новата ера, каквито днес са респираторните заболявания.

Гален преподавал на учениците си анатомия и физиология, затова е смятан за основоположник на научната медицина. Писал е трудове за човешките кости, занимавал се с изследването на зъбите и дори им посветил анатомичен трактат.

Когато описвал гръбначния мозък, Гален отбелязал наличието на връзка между сетивата и мозъка - гениална догадка за онова време.  И на човешкото око той е посветил специална книга.

Многобройните трудове на Гален, подкрепени с опити, го превръщат в основопоожник на експерименталната физиология, а възгледите му са истински прозрения.

Гален е може би най-авторитетният учен в историята на медицината. Именно той въвел модните днес лечебни диети и гладуването. От много по-голямо значение е обаче, че той е изучил мускулната и костната тъкан толкова внимателно, че след него в науката останали съвсем малко бели петна. А когато Гален пристъпил към изследване на нервите с помощта на скалпел, когато заговорил за централна нервна система - тогава той бил обявен за учен, равен на Хипократ.

Клавдий Гален направил революционния извод, че нервите по своята функционална особеност се делят на три групи - такива, които отиват към сетивата, които отиват към мускулите и отговарят за движението, а достигащите до другите части на тялото предпазват от увреждания...Това било гениално откритие!

Според Гален мозъкът е пултът на управление, гарантът за успешно работещата машина-тяло. Данните от неговите изследвания позволили да се открият участъци в мозъка, които отговарят за усещанията, мисленето и произволните движения.

Светът обаче понесъл страшна загуба - по време на пожар в Храма на мира изгорели уникалните ръкописи на гениалния учен. Независимо от това до нас все пак са достигнали  много негови работи и медицината днес разполага с 80 негови трудове. Книгите му за епидемиите, за направата на лечебни средства, за диетите неизменно се превеждали на всички европейски езици.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!