Глухарче

Глухарчето е многогодишно тревисто растение. Цветовете му имат езичесто венче, оцветено в жълто. Плодовете му са дребни,  на върха с хвърчилка с дълги трихоми. Растението пуска бял, млечен сок. Цъфти април-август.


Растението е разпространено навсякъде в Северното полукълбо и има много разновидности. У нас се среща из влажните ливади и пасища, из храсталаците и край потоците до 2000 м надморска височина.


За медицински цели се използва цялото растение. Глухарчето се прилага при лечение на чернодробни проблеми и далак. То има пикочогонно, успокоително и противоревматично действие. Използва се и при диабет, при липса на апетит, малокръвие и атеросклероза.  Млечният сок на глухарчето се използва за премахване на брадавици и мазоли.


1 суп. лъж. от изсушената надземна част на растението кисне 2 часа в 400 мл вряла вода. После запарката се прецежда и от нея се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди храна.


1 каф. лъжичка ситно нарязани корени от глухарче се варят на тих огън  10 минути в 400 мл вода. Отварата се прецежда и от нея се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.Трябва да се знае, че продължителната употреба на билката може да доведе до храносмилатени смущения.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!