Гръмотрънът лекува и сваля килограми

Какво  знаете за билката гръмотрън? У нас  се срещат  няколко вида - кози, измамлив и наведен, като и трите са със сходни лечебни свойства. Растението цъфти от юни до юли на сухи, песъчливи почви, но и по тревисти меса из цялата страна.  

Особено ценни са корените. Те се събират преди цъфтежа /април-май/, но може и след него. Лесно се изваждат след дъжд. Почистват се, измиват се и се сушат на слънце. Вече изсушени, корените на гръмотръна  са сиво-кафяви отвън и бледожълти отвътре, имат специфична миризма и леко парлив вкус.

Корените на гръмотръна имат диуретично, потогонно  и слабително действие. Спомагат за облекчаване на уринирането и водят до намаление на простатата.  Билката помага при заболявания, свързани  със задържане на течности, сърдечна недостатъчност, бъбречни възпаления, отоци, бъбречнокаменна и жлъчнокаменна болест и простатит.  Доказано е, че намалява и артериалното налягане.

Гръмотрънът се прилага в борбата с наднорменото тегло и целулита, който е често съпътстван от задържане на вода в организма.

Напоследък се появиха много рецепти за отслабване с гръмотрън. Една от най-разпространените е запарката на корени от билката, защото тогава се запазва етеричното масло. Две супени лъжици ситно нарязани корени се заливат  с 400 мл кипяща вода. След 30 минути запаркаат се прецежда и се изпива на  3 пъти през деня  по 100 мл след ядене. Препоръчителният курс е 10 дни, почива се 1 седмица и се повтаря.

Малко по-приятен на вкус е билковият чай от мащерка или липа, към който се прибавя едно коренче гръмотрън. От него се пие по 1 чаша сутрин преди закуска и вечер преди лягане.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!