Храната - студена или топла?

Още през 60-те години на миналия век е установено, че времето на пребиваване на храната  в стомаха зависи от нейната температура.

Ако храната е топла, тя се преработва в продължение на 2-3 часа. Това значи, че се извършва пълноценно разграждане на големите белтъчинни молекули на аминокиселини. Студената храна напуска стомаха по-бързо,  без да се извършва нормално и пълно храносмилане.

Важно е да се знае, че непреработените белтъчини, попадайки в тънкото черво, където става абсорбирането на храната, не могат да се преработят. На мястото, където трябва да работят бактериите, отговорни само за разграждането на въглехидратите, започват да се размножават други микроорганизми, които живеят ‘на месна почва’, т.е. на животински белтъчини…

В резултат на всичко това се получава дисбактериоза, нарушава се обменът на веществата и се появяват заболявания,  в това число и затлъставане.

Разбира се, няма нищо страшно, ако човек от време на време хапва студен таратор или сладолед. Но постоянното хранене в заведенията за бързо хранене, при което храната обикновено се приема със студени напитки, може да има сериозни последствия за здравето...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!