Хремата и как да я лекуваме

Хремата е възпаление на носната лигавица. Когато слузта слезе в гърлото, оттам тръгва бактериалната инфекция - тя стига дихателните пътища и така настъпват усложнения - синузит, бронхит, пневмония…

Нелекуваната хрема може да стане хронична и след повтарящи се възпалителни дразнения на носа, както и при заразни болести. Болните не могат да дишат и говорят на нос поради обилните секрети.

Според специалистите, ако носът е запушен десетина дни, причината може да е възпаление на синусите. Важно е да се знае, че макар и рядко, инфекцията може да проникне и нагоре, към мозъка, и  тогава проблемите се задълбочават.

Какво да направите?

Дишането ще облекчите като намажете ноздрите  с евкалиптово масло.  Правете си промивки със солена вода или с  лимонов сок - 15-20 капки в половин чаша вода.  Редувайте промивки с топла и студена вода.  Може да капвате 1-2 капки сок от кромид лук в носа вечер преди лягане. Имайте предвид, че ще щипе. Намажете носа с вазелин, зехтин, олио, витамин А и друга мазнина, но не и с крем за лице.

Известният лечител Петър Димков препоръчва два пъти дневно да се пие чай от орехови черупки. Правете инхалации  с лайка и сода за хляб. Проветрявайте по-често помещенията вкъщи или в службата. Чистият въздух отпушва носа.

1 с.л. лайка се залива с 50 мл вряща вода и се оставя да изстине в покрит съд. Прецежда се и към запарката се добавя ½ ампула витамин С. Тази смес се използва  като капки за нос.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!