Хума за разкрасяване

От древни времена хумата лекува, подмладява и разкрасява. Тя поглъща болежки, отрови и микроби, дарява енергия.  Ето защо в народната медицина тя попада в рецепти за всякакъв вид заболявания, от гъбички до гастрит, от разширени вени до анемия.

Хумата съдържа много полезни вещества, а преобладаващият минерал в нея я боядисва в бяло, сиво, зелено, розово, червено, синьо или жълто…

Бялата глина е най-често използвана в козметиката, богата е на цинк, магнезий и силициев диоксид. Има незаменими регенериращи свойства, описани още от Хипократ и в древността всички красавици се мажели с нея. Бялата хума е много фина и е най-меката от всички видове. Тя омекотява всеки тип кожа и прави косата мека и еластична, жизнена и бляскава….

Зелената хума дължи цвета си на железния оксид, съдържа още калиев карбонат, калций, манган, фосфор, цинк, алуминии, молибден, магнезий и кобалт.  Тя поглъща токсините, разгражда мазнините и чисти замърсената мазна кожа и коса.

Червената хума  се използва против напукани капиляри и торбички под очите, подходяща е за проблемна, дехидратирана и уморена кожа. Цветът й се дължи на съчетанието от мед и железен диоксид.  Тя не е толкова употребявана за маски като бялата и зелената, но  пък е много полезна за пиене при анемия.

Синята хума снабдява кожата с кислород и подобрява кръвообращението, предпазва от пърхот и косопад.  Розовата се използва като тонизиращо и стягащо средство, ексфолира и омекотява суха и нормална кожа. Подходяща е за маска на тяло, за стягане и тонизиране на бюста, бедрата, корема и горната част на ръцете.

Сивата глина овлажнява и е подходяща за обезводнена и чуствителна кожа.  Жълтата е изключително богата на калий, желязо и други минерали.  Подхранва нормалните и чупливи коси, овлажнява  и ексфолира сухата кожа, най-добре изважда токсините от организма.

Натуралната хума е подходяща за всеки тип кожа, тъй като почиства, избелва и заглажда бръчките.  Маските са по-подходящи за мазна кожа, докато за сухата става  само изплакване с хумена вода.

Обикновено се правят маски, като хумата се смесва с вода, кисело мляко, жълтък, пчелен мед,  мас или лимонов сок. Твърди се обаче, че само водата е достатъчна, за да направи хумата чудеса  с лицето и кожата ни, а добавките дори намаляват полезните й свойства.

Важно е да се знае, че хумата бързо отмива цвета на боядисаните коси. Тя не бива да се съхранява в метални съдове и да е в контакт с каквито и да е метални предмети - те могат да променят химическия й състав.

Лечебната глина трябва да е добре изпечена, стрита и почистена от примеси.  Добре е няколко дни да се изложи на слънце.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!