Има и ябълкова диета

Според диетолозите ябълките са идеални за диета. Вариантите са няколко и всеки има своите специфични особености.

В ябълките има витамини, микроелементи и вещества, подобряващи храносмилането. Но трябва да се знае, че ябълковите диети не са подходящи за всички . Това важи особено за хора със стомашни проблеми или заболявания на червата. Например, хората, които страдат от язва или гастрит с повишена киселинност не трябва да ядат кисели сортове, а да се задоволяват само със сладки или печени…

При недостатъчно производство на стомашен сок - точно обратното, трябва да се консумират повече кисели ябълки. При камъни в бъбреците и хронични колити ябълките трябва да се ядат под формата на пюре.

Ябълки, кисело мляко и мед

Най-лесният вариант на  ябълковата диета е един разтоварващ ден, който може да се провежда 1-2 пъти седмично. Препоръчително  е в този ден да се изяждат 1,5 кг ябълки, не трябва да се пият газиран напитки, а само вода или слаб черен или зелен чай. Дневно трябва да се приемат не по-малко от 2 л течности.

Все пак трябва да се знае, че ябълките изострят чувството за глад и много хора не могат да издържат  само на този плод цял ден. Затова диетата може да се комбинира с кисело мляко /1-2 кофички дневно/ или мед /3 ч.л. дневно/.

Тридневка

Това е по-продължителен вариант на диетата, който трае 3 дни. В хранителния режим трябва да се включат и белтъчини /месо, риба или яйчен белтък/,  но не се препоръчва продуктите  да се смесват - всеки ден може да се избира само по 1 един , който да се приема на обяд.

Ако предпочитате месо, препоръчителното количество е до 100 г дневно. Диетолозите препоръчват пилешко или говеждо. Ако предпочитате риба, то тя трябва да бъде морска и порцията не трябва да надвишава 150 г.  Ако изберете яйцето, то дневно можете да изядете само 1 белтък.

Два часа преди лягане можете да изпиете чаша айран, но през останалото време трябва да сте само на ябълки. Разбира се, трябва да се пие и много вода - 2-2,5 л дневно.

Ябълки и моркови

Най-продължителната ябълкова диета трае 1 седмица. И при нея се запазва принципа на тридневката, т.е. задължително трябва да се включи източник на белтъчини. Порциите са увеличени двойно. Месо може да се яде до 200 г 2 пъти дневно, а риба до 300 г. Допустими са 2 яйчени белтъка дневно. Към диетата се прибавят и сурови зеленчуци.  Дневно могат да се изяждат по 2 моркова или 1 чаша сок от моркови и 1 домат.

Количеството на ябълките е неограничено, като по-полезни са сладките или сладко-киселите сортове. Много киселите не са подходящи за продължителни диети.  
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!