Искате да отслабнете? Четете етикетите!

Учени от Колумбийския университет в Ню Йорк  твърдят, че четенето на етикетите на хранителните продукти е от полза и то не само, за да се запознаем със съдържанието на храната, но и за да я усвоим по-бързо…Невероятно, но факт - специалистите са открили, че метаболизмът на хората се ускорява, когато те смятат, че ядат нещо с високо съдъръжание на калории - независимо от това колко вреден е продуктът в действителност.  И обратно - метаболизмът ни се забавя, когато ядем нещо, което вярваме, че е с ниско съдържание на калории.

При направеното изследване доброволците пили млечни шейкове, като преди консумацията им и  след това били измерени нивата на хормона на глада - грелин. Всички шейкове били с еднакви калории, но на едната половина били сложени  етикети, на които пишело, че съдържат 620 калории, а на етикетите на другата половина бил поставен надпис  140.

Оказало се, че нивата на грелин при хората, които пили ‘висококалоричните’ напитки, паднали 3 пъти по-бързо, отколкото на онези, които мислели, че пият нискокалорични напитки. Учените смятат, че това е важно откритие, тъй като хормонът не само кара хората да чувстват глад, но също оказва влияние върху скоростта на обмяната на веществата.

В миналото се е смятало, че  нивата на грелин  се контролират от хранителните вещества, които влизат в стомаха.  Изследването обаче показва, че не само реалното потребление на калории, но и мисълта колко калории се приемат, влияе върху нивото на хормона в организма.

Затова според учените най-добрият начин хората да изгубят тегло може да бъда да ядат храна, която е с много ниско съдържание на калории, но за която те си мислят, че е висококалорична...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!