История на парфюма

Отдавна е известно, че хубавият аромат е най-добрият афродизиак.  А още от древността парфюмът е принадлежал към царството на еротиката и любовта.  Клеопатра, преди посещенията на Цезар, се е къпела в мляко и розови листенца, като с това придавала на кожата си не само извънредна гладкост, но и  красив цветен аромат.

В древността парфюмите са произвеждани на базата на естествени суровини и често са били под формата на различни видове масла и лосиони. Но от друга страна те са били свързани с магически обреди  и затова се смята, че имат божествен произход.

Гърците приемат, че парфюмите са създадени от Афродита, от която е била открадната тайната рецепта и е дадена на хората. За египтяните пък създател на първия парфюм е богът на мъдростта Тот, известен като пазител на магьосници и лекари. Много истории за парфюмите има и в Стария, и в Новия завет. Дори в едно от Евангелията Мария Магдалина измива краката на Христос, а след това ги помазва с ароматни масла.

Има периоди обаче, когато ползването на парфюми е било забранено - техният аромат и свойства били обявени от църквата  за твърде чувствени и съблазнителни.  Любопитно е, че традицията за производство на различни аромати е оцеляла благодарение на мюсюлманите. Те използвали аромати не само по време на религиозни ритуали, но и ежедневно.

Преди производството на парфюми да се завърне в Европа минава известно време. През 17-ти век Франция е обхваната от парфюмна лудост.  С  парфюми поръсвали  всичко - не само дрехите, но и стаите. Париж дори е наречен ‘най-ароматното място на Европа’.

Истинска  революция в парфюмерията настъпва през 19-ти век. Тогава химията бележи голям напредък и някои от природните и трудни за получаване и най-вече скъпи компоненти, като мускус, например, са заменени от вещества, придобити чрез химически синтез. Това води до значителен спад  в цените на ароматите, но пък привлича все повече работна ръка в тази индустрия.

През 20-ти век известни модни дизайнери като Коко Шанел, например, решават, че техните клиенти трябва не само да са облечени в красиви дрехи, но и да ухаят прекрасно. Днес почти всяка модна къща разполага с набор от аромати, които се свързват с маркатай. 
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!