Как е починал Александър Велики?

Американски учени от университета в Станфорд са представили нова версия за смъртта на Александър Велики. Любопитно е, че новата версия потвърждава версията на съвременницте на  пълководеца, според които той е бил отровен с вода от река Стикс.

Легендите разказват, че древногръцките богове са се клели във водите на река Стикс. Ако обаче не спазели клетвата си, Зевс ги карал да пият от водите на реката. След това прегрешилите не можели да говорят,  да се движат и да  дишат в продължение на една година.  Интересно е, че нито един древен автор не подлага на съмнение отровните свойства на водата  в реката.

Смята се,  че  древната река Стикс е  днешната Мавронери /от гръцки - черна вода/, която извира от планините в областта на Ахея в северен Пелопонес. Реката тече през варовикови скали  и доскоро геохимията й не е детайлно изследвана.

Американските учени обаче са на мнение, че  именно във водата на тази река се крие тайната за смъртта на великия пълководец. Във водата се съдържа химичният продукт калихеамицин. Той се образува  от  обмяната на веществата на не особено разпространената бактерия Micromonospora  echinospora. Tя е много токсична почвена бактерия, която е открита през 1981 година. Направените досега  проучвания показват, че бактерията е много  мощен цитотоксичен агент, който може да разрушава ДНК на раковите, но също така и на нормалните клетки.

Всички сме чели, че Александър Македонски се разболява  от мистериозна болест по време на пир във Вавилон. Той останал на легло в продължение на 12 дни с висока температура, като състоянието му постоянно се влошавало. Той не можел да се движи и да говори, мърдал само ръцете и очите си. След това изпаднал в кома и умрял на  11 юни 323 г. пр. Хр., само един месец преди да навърши 33 години

Оттогава много историци и диагностици са се опитвали да разгадаят причината за тази внезапна смърт. Предположенията са много - от сепсис и тиф, през алкохолизъм и отравяне... Никой досега, обаче, не е стигнал до точен отговор.

С любопитното откритие на американските учени обаче е много вероятно да бъде обяснена  тази необичайна смърт  от древния свят.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!