Как се празнува Великден по света?

Традициите за празнуване на Великден по света са доста разнообразни и специфични.


За шведите, например, празникът е изпълнен с шумни карнавали и напомня на Хелоуин. Mаскирани като зли вещици, децата обикалят домовете и подаряват ръчно израбаотени картини, а в замяна получават пъстри яйца и бонбони. Шведите ядат на Великден почти същата храна като на Коледа. Повече внимание отделят на сладките неща. Правят от картон пасхални яйца, а в тях слагат бонбони. Типична за скандинавските държави е Великденската  вещица, която лети в небесата със своята метла и  с лъскав чайник в ръка поздравява всички за празника.


В САЩ задължително посрещат Великден с нови дрехи. Децата получават кошница с лакомства и участват в традиционни състезания по търкаляне на яйца.Най-голяма е надпреварата на поляната пред Белия дом във Вашингтон. Победител е този, който чието яйце остане здраво до последно.


Великден в Германия е предшестван от Страстния петък. Много немци на този ден ядат риба. В съботната вечер се пали голям пасхален огън, който е символ на края на зимата и изгаря всички зли помисли - около него се събират много хора. На следващата сутрин цялото семейство се събира на закуска. Родителите скриват панер със сладкиши. Хлапетата ровят из цялата къща, за да го намерят и това е най-веселият момент в празничния ден. А в следобедните часове на семейството гостуват приятели и роднини.


Италианците празнуват с приятели. На Велики понеделник те си устройват пикник. Дори и да вали, той не се отменя. Пекат се кифлички, в които се слагат и  яйца. Приготвят се традиционни бисквити с кашкавал. Празненствата са доста пищни. В  Ломбардия пекат хляб във формата на гълъб. Популярна е и баницата, приготвена с 33 пласта тънко тесто - всеки символизира година от  живота на Исус.


В Полша  на празничната маса може да се видят най-различни блюда с месо, както и млечни и тестени продукти. Поставя се фигурка на агънце, изрязана от масло. Великденският хляб е богато украсен с птици, цветя и кръст от тесто. Всяко блюдо трябва да се освети в църква...


В Гърция приготовленията започват още в началото на Страстната седмица. Домакините почистват и украсяват дома. Пекат се традиционни бисквити /бели курабии/, а в четвъртък се боядисват яйцата. В събота се носи храната в църква, където свещеник я благославя. Всяка вечер гърците ходят на църква,  а в полунощ на събота срещу неделя камбаните на храмовете бият, с което известяват  възкресението на Христос. След като се приберат от литургия, гърците започват да празнуват...


В Англия на празника се събира цялото семейство. Приготвя се специален обяд - агнешко със зеленчуци. Правят се "надбягвания"  - пускат се яйца от хълм. Притежателят на това, което остане здраво, ще се радва цяла година на крепко здраве.


С голяма тържествено и шествие се отбелязва Великден на Филипините. Празнуването започва с голяма среднощна вечеря.


За източноправославните руснаци Великден е най-големият църковен празник. В миналото в Русия украсяването на храмовете и домовете, наред с тържествените литургии, са основната част от отбелязването на Възкресение. И сега през първия ден от Великден руснаците се поздравяват с трикратни целувки по бузите и размяна на шарени яйца. Вторият ден пък е посветен на благотворителност. Християнското милосърдие в Русия се демонстрира и с дарения на болници и други социални заведения.


Руснаците поддържат празничното настроение през цялата седмица с  непрестанен звън на черковните камбани. Пищните угощения  като част от този голям празник включват  освен традиционните козунаци и яйца и местен сладкиш  от прясна извара. Любителите на месни ястия похапват печено агне, полято със захар и масло.


Неотменна част от празничните вкусотии в Русия са от житни и овесени кълнове. Житото се свързва със смъртта, а покаралите листенца - с новия живот.


През последните години магазините изобилстват с различни видове фигурки на зайци. Много хора се питат защо около шарените яйца се рисува заек, а не кокошка и пилета.


Традицията на великденския заек е от езически  времена. Тогава са принасяли зайци в жертва на саксонската богиня на пролетта Еостре /от нейното име идва   названието на английския католически празник Easter - Великден/.   За първи път великденският  заек се споменава в немска приказка от 15-ти век, в която се разказва за заек, който криел  в градината шарени яйца от децата. В американския фолклор заекът е привнесен от немски заселници в Пенсилвания. Децата там вярвали, че ако бъдат послушни, заекът ще им остави гнездо с шарени яйца. А от 18-ти век в Германия започнали да произвеждат фигурки на великденски зайци от захар или шоколад.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!