Какво не знаем за мандарините?

Есен е. Идва времето, когато  консумираме най-много цитрусови плодове. Те са известни на хората толкова отдавна, че дори е трудно да се определи епохата, когато  са ги опознали и  са започнали масово да ги използват както за храна, така и за лекарства. И вероятно след като открили техните полезни и лечебни свойства, хората започнали и да ги култивират.

Родът на цитрусите включва над 15 вида храсти и малки дръвчета, които спадат към вечнозелените. Сред тях са мандарината, портокалът, грейпфрутът, лимонът, бергамотът.  Ние познаваме изключително приятните и полезни сокове на тези плодове, чийто кори също бихме могли да използваме  в освежителни и лечебни чайове. В корите им е концентрирано голямо количество витамини и минерални вещества, както и етерични масла, които са не само силно ароматни, но и тонизиращи и лечебни. Така например, с малките бели цветчета на бергамота, които имат невероятно приятен аромат, чийто нюанси  напомнят  за локума, както и с етеричното му масло, се ароматизира прочутият по цял свят черен чай - Ърл грей. От друга страна етеричното масло на бергамотовия портокал, който е с леко кисел вкус и бледожълта кора, се използва и в парфюмерийната и козметичната промишленост.

Още от древни времена  от цветовете и листата на цитрусовите плодове са приготвяли извлеци, отвари и чайове против главоболие и мигрена, за подобряване на храносмилането, против колит и други стомашно-чревни заболявания.

Предполага се, че цирусовите плодове, като диворастящия горчив портокал, лимона и мандарината, са преоткрити и пренесени през средните векове на европейския континент от Индия, азиатските страни и различни тихоокеански острови.

Корите от мандарините се използват както от зрели, така и от зелени плодове. Те действат благоприятно върху сърцето, белите дробове, далака, черния дроб, жлъчката, мозъка, стомаха, червата.  Притежават и болкоуспокояващи свойства за стомаха, червата и гърдите. В източната народна медицина са били препоръчвани при киселини, гадене, повръщане, спазми и болки в  стомаха и червата, далака, при сериозни простуди, кашлица с хрипове и чернодробни и жлъчни болести. Корите на неузрелите мандарини се използват за лекуване на мастит, спастичен бронхит и дори за рак на млечната жлеза…

Изсушените кори  на мандарините трябва да се сварят за не повече от 10-15 минути - време, достатъчно за отделяне на техните лечебни съставки и най-вече на етеричните им масла, които действат много благотворно и оздравително, тъй като ако се преварят по-дълго, етеричните масла се губят. Тези лечебни отвари изчистват отпадните вещества от организма и възстановяват нормалните функции на органите.

При гадене, повръщане и общо неразположение изсушени кори от узрели мандарини се комбинират с малко джинджифил, което веднага действа противоспазмено и обезболяващо.  При силна кашлица с дълбоки хрипове обикновено се приготвя чай от 1 кафеена лъжичка изсушени кори, сварени в 300 мл вода. Отварата се пие 2-3 пъти дневно по една кафеена чашка, охладена до стайна температура.

При болки и подуване на млечните жлези корите от неузрели мандарини се варят  заедно с райска ябълка. Корите на мандарините, прибавени към различните видове чайове, съдействат за по-бързо и ефикасно лечение на силни простуди и грипни заболявания.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!