Какво не знаем за снега и за снежинките?

Още от учебниците знаем, че снегът е твърд валеж, който пада от облаците във вид на слепени ледени кристалчета, които наричаме снежинки. Те са с най-различна форма  и размери най-често от 2-3 до 15-20 мм. При температура около 0 градуса по Целзий обикновено снежинките се сливат в едри парцали.

Въпреки многобройните данни за снежинките, оказва се , че те все още не са изучени докрай. Има много известни, слабо известни и неизвестни факти за снега и снежинките.

Установено е, че снежинките, които са съставени от 5%  вода и 95% въздух, са важни натурални чистачи на околната среда от прах и смог. Затова при снеговалежите лесно се диша.

Най-новите открития показват,че при падането си снежинките ‘пеят’ - по-точно те издават звуци, недоловими за човешкото ухо, но ясно уловими от специални уреди. И нещо любопитно - тези звуци били много неприятни за рибите…

В един кубически метър сняг има около 350 милиона снежинки. Теглото на една снежинка е средно е около 1 мг, но понякога стига до 2-3 мг.

Впечатляващо е, че ескимосите в местния си език имат 24 думи за описания на снега в различните му състояния.

Най-странният снеговалеж се е състоял на 30 април 1944 година в Москва. Тогава падналите  на земята снежинки  били големи колкото човешка длан, а формата им напомняла щраусови пера. Научни обяснения за този феномен обаче и досега няма…

Все пак,  около половината от населението на планетата ни никога не е виждало истински сняг.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!