Какво показват очите?

Говори се, че очите са прозорци на душата. Ново изследване обаче твърди, че те могат да ни помогнат да установим и потенциалния риск от развитие на сериозни кожни проблеми.

Резултатите от проучването показва, че хората със сини очи по-рядко развиват витилиго, например.  Тези с кафяви очи пък страдат по-често  от това кожно заболяване с характерните бели петна в косата и по кожата.

Според учените цветът на очите може да покаже и какъв е рискът от меланома, защото двете заболявания са генетично свързани. В някои отношения генетично витилигото и меланомата са пълни противоположности - същите генетични  отклонения, които правят един човек по-податлив на витилиго, го правят по-малко податлив на меланома и обратното.

Витилигото е автоимунно заболяване, при което имунната система  атакува нормалните пигментиращи клетки, което предизвиква появата на бели петна по кожата и косата.  

Хората с витилиго обаче са изложени на по-висок риск от развитие и на други автоимунни заболявания като диабет тип 1, ревматоиден артрит, лупус, както и меланома, която е най-смъртоносната форма на рак на кожата...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!