Какво знаем за белите плодове?

Изследване, проведено в Холандия, потвърждава, че консумацията на големи количества сочни бели плодове и зеленчуци може съществено да намали риска от инсулт и инфаркт.  Това означава, че пигментите могат да играят критична роля при определяне на степента на полезност на един или друг плод.

По време на изследването се установило, че при хората, които консумирали големи количества бели плодове, рискът от инсулт и инфаркт намалял с  52%.

Учените успели да открият достатъчно добре изразена зависимост - всеки 25 г ежедневно изяждани бели плодове снижавали риска от възникване на инфаркт или  инсулт с 9%. Средно ябълките или крушите тежат около 125 г. Така че изяждането на една ябълка на ден е прост и лесен начин за профилактика.

Флавоноидът, който се съдържа в белите плодове и зеленчуци, се нарича кверцетин. Той спомага за снижаване на риска от инсулт или инфаркт и играе важна роля за поддържане на общото здравословно състояние.  Смята се, че кверцетинът ускорява процесите на метаболизма, снижава кръвното налягане и предотвратява развитието на рак. Той притежава и противовирусни и противовъзпалителни свойства.

Според специалистите,  наред с другите критерии за определяне на хранителната стойност на продуктите, препоръките за диетично хранене трябва да включват и цвета им.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!