Какво знаем за черния глог?

Глогът е билка, която трябва да бъде неотменима част от домашната билкова аптека на страдащите от сърце. Той е изключително полезен и за възрастни хора със склеротични промени в коронарните съдове.

Глог може да се намери лесно в планините, в гората или в парка. Полезни са цветовете, но не им отстъпват и плодовете. Обикновено се описва и препоръчва червеният глог, тъй като е най-разпространен.

Но черният глог има още по-добри лечебни свойства, а и се среща на повече места у нас. Като лечебно средство той се е използвал още в древността, но е високо оценен и в съвременната фитотерапия.

Билката засилва съкращенията на сърдечния мускул и същевременно намалява неговата възбудимост, засилва и кръвообращението в кръвоносните съдове на сърцето и мозъка.  Едновременно с това глогът нормализира ритъма на сърдечната дейност, намалява кръвното налягане и подобрява общото състояние на сърдечно болните.

Лечението с глог дава много добри резултати при функционални разстройства на сърдечната дейност, сърдечна слабост след тежки заболявания, начална форма на хипертония и сърцебиене.

Той помага при безсъние и при усилено функциониране на щитовидната жлеза. Експериментално е установено, че глоговият екстракт  понижава нивото на холестерола в кръвта, което означава, че той  е чудесно средство срещу атеросклероза.

Настойката от глог се приема по 20-30 капки 3-4 пъти дневно преди ядене. В домашни условия може да се приготви по следния начин: 1 суп. лъж. цвят или скълцан плод се залива с чаша ракия, кисне в затворен съд една седмица, прецежда се и се пие като аптечния препарат /20-30 капки 3-4 пъти на ден/.

Чаят пък се приготвя като 2 супени лъжици глог киснат 1-2 часа в половин литър вряла вода. Чаят се прецежда и се пие 3-4 пъти през деня преди храна.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!