Какво знаем за дислексията?

Всъщност дислексията не е заболяване - ето защо тя е обект на логопедията и психологията. Тя представлява нарушение с неврологичен характер, което предизвиква затруднения в обучението по четене.  Могат да бъдат засегнати и уменията за възприемане и разбиране на прочетеното.  Често тези проблеми се придружават и от трудности в писането. Каква е причината?  Тя е в по-различния начин, по който мозъкът преработва информацията и я съхранява.

Дислексията   засяга около 10% от хората по света. Колко са те у нас трудно може да се каже, защото не е правена национална статистика. Специалистите пък предпочитат да използват понятието специфични обучителни трудности, което включва още дисграфията и дискалкулията.  С дисграфията се свързват специфични проблеми при писане, а при дискалкулията - нарушение на способността за извършване на математически изчисления.  Най-общо казано, става дума за вид незрялост на някои речеви зони, които затрудняват четенето, писането и смятането.

Родителите обикновено забелязват подобни проблеми в предучилищна възраст.  В такъв случай е добре те да се консултират със специалист.  Именно той може да внесе яснота относно състоянието  на детето след провеждане на специален тест, който включва  диктовка, четене на текст, решаване на познавателни и математически задачи, съобразени  с възрастта.

Има обаче признаци, които и в по-ранна възраст могат да издадат дислексия. Съмнително е, например, когато едно дете на 5 години не може да назове цветовете на предметите.  Тук не става дума за далтонизъм или за невъзможност да се разпознаят цветовете, а за затруднения при  тяхното назоваване.  Това се случва при нарушение във функцията на речта, което пречи на детето за използва правилните думи.  Друг признак при по-малките деца е липсата на ориентация за посоките ляво-дясно, горе-долу.

Логопедите обръщат специално внимание на бебешкия език, когато продължава повече от обичайното. Голяма е вероятността детето да срещне трудности в училище, ако говори така, че само най-близките му да го разбират. Понякога до 6-7-годишна възраст  то размества срички в рамките на думата и думи в състава на изречението.

При децата със специфични обучителни трудности има и вторични прояви, които са по-скоро от психологически характер, те се изразяват в нервност, агресивно поведение, физически неразположения на нервна почва - например, световъртеж или коремни болки преди отиване на училище поради страх от неуспех.

Според специалистите специфичните обучителни трудности  са състояние, което е обратимо, особено при ранна намеса на логопед и/или психолог. Родителите не трябва да изпадат в паника, ако децата им имат подобни трудности, защото трябва да знаят, че от дислексия са страдали  Ханс Кристиян Андерсен, Марлон Брандо, Агата Кристи, Уинстън Чърчил, Том Круз, Шер, Уолт Дисни, Томас Едисон, Алберт Айнщайн, Майкъл Фарадей,  Огюст Роден, Наполеон, Упи Голдбърг, Леонардо Да Винчи, Джордж Вашингтон, Стивън Спилбърг, принц Чарлз...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!