Какво знаем за ехинацеята?

Ехинацеята е многогодишно растение от семействo Сложноцветни и произхожда от Северна Америка.  Има подобни на маргаритки съцветия с бял, розов или пурпурен цвят.  Цъфти от юли до октомври.


Като лечебно растение ехинацеята е използвана още от древността, особено от  индианските племена. За лечебни цели се използват стъблото, цветовете и корените.


Ехинацеята е добър имуностимулатор, има и противовъзпалителни  свойства. Тя  има способността  да пречиства кръвта и лимфната система, потиска развитието на стафилококи, стрептококи и  вируси.


Билката се прилага успешно за лечение на рани, херпеси, възпаления, изгаряния, уринарни и респираторни инфекции. Тя  успокоява болките в гърлото, кашлицата, главоболието. Лечението с ехинацея дава добри резултати при синузит, уртикария и обриви, възпаление на венците, грип, отит, цистит и  язви на стомаха. Използва се и при лечение на артрит и ревматизъм, както и превантивно при стрес и за укрепване на паметта.


Най-често  ехинацеята се употребява като запарка от свежи или изсушени цветове. За целта 1 с.л. цвят се запарва с 500 мл. вряща вода.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!