Какво знаем за граха?

Грахът е едно от традиционните ястия  в българската кухня.  Като източник на ценни белтъчини, грахът е напълно подходящ  да замени месото, а освен това много по-добре от месото се усвоява от организма.

Грахът съдържа много антиоксиданти, които са важни за здравето, както и за състоянието на кожата и косата.  Установено е, че редовната консумация на грах стимулира процесите на регенерация в органите и тъканите и така осигурява по-дълго време младост и красота.  Зеленчукът  е полезен за хора, които водят активен начин на живот - той помага на тялото лесно да се  справя с натоварванията, снабдява го с енергия и повишава работоспособността му.

Натуралните захари, които се  съдържат в граха, подобряват паметта и мозъчната дейност.  Консумацията на този зеленчук спомага за нормалната работа на храносмилателните органи, подобрява дейността на сърдечния мускул и намалява риска от инфаркт и хипертония.

Все пак трябва да се знае, че грахът е калоричен - в 100 г се съдържат 300 калории. Той съдържа хранителни влакнини и въглехидрати, наситени мастни киселини, витамин А, Е, Н, РР, В и бета-каротин.   Освен това този зеленчук  е богат на калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, хлор, сяра, желязо, цинк, йод, селен, хром, силиций, никел, титан и алуминий. Малко са растенията, които са богати на толкова микроелементи.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!