Какво знаем за коптите?

Египтяните, които са приели християнството още в началото  на новата ера, пазят и днес първообраза на вярата  от годините на нейното създаване.   Коптите  приели християнството още през 1-ви век от апостол Марк и пазят вярата си и до днес в ислямски Египет.

Коптите са преки потомци на фараоните.  Техният език е запазен и до днес и се  използва при богослужението. Днес коптите са 8-10 процента от населението на Египет. Те не участват в управлението на страната, но държавата не им пречи да изповядват свободно вярата си.

В сърцето на старо Кайро е разположен  най-големият коптски  квартал.  Храмът  там се нарича “Св. Марк”.  Апостол Марк е един от четиримата евангелисти, пристигнал в Александрия, за да проповядва християнството.  Той бил убит от    римляните, а коптите го приемат за свой първи патриарх.

Новата религия се разпространила бързо в Египет. От една страна това се дължало на близостта до Светите земи. От друга страна пък, новата вяра била близка до старата - хилядолетия египтяните вярвали в смъртта и възкръсването на бог Озирис.

Египетската коптска църква спада към източния клон на християнството, което ще рече, че сме едноверци.  Има  обаче доста разлики както в богослужението им, така и в основите  на вярата. Коптите не приели човешката същност на Христос, а само неговото божествено проявление.  Формата на кръстовете им също не е традиционна - те са ориентирани в две посоки, така че от всяка страна се виждат като кръстове.

Коптите постят през по-голяма част от годината и задължително се изповядват и причестяват.Те празнуват Коледа на 7 януари /както  в Русия и Сърбия/. Все пак коптите  са съхранили и някои юдейски  обреди като обрязването, а при кръщаването се татуира  малко кръстче на китката на дясната ръка.  А начело на църквата стои патриарх.

В Египет е пълно с джамии, а християнските   храмове са почти незабележими. И въпреки това, египетските копти  пазят  вярата си с решителността на  древните си праотци.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!