Какво знаем за обезмаслените продукти?

Специалисти-диетолози твърдят, че обезмаслените продукти може  да ни правят по-стройни, но може и да навредят на здравето ни. Причината е, че съдържат много празни калории. Освен това тези продукти преминават през сложна преработка и в тях остават съвсем малко витамини и минерали. А дори и да са обогатени с изкуствени витаминни добавки, човешкият организъм не е способен да ги усвои.

От всичко това става ясно, че от обезмаслените продукти полза няма, а едновременно с това те може да съдържат достатъчно калории. Откъде всъщност идват тези празни калории?

Мазнините придават вкус на храната. Когато се отделят, недостигът на вкус трябва да бъде  компенсиран. Затова в тези продукти има повече вредни добавки /сгъстители, подсладители и т.н./. Например, в киселото мляко с  2% масленост има 2 пъти повече въглехидрати, отколкото в пълномасленото, а това от 1% е пълно с нишесте.

Производителите компенсират намалените мазнини за сметка на добавена захар, която е не по-малко вредна за здравето и фигурата.  Затова, когато купувате мляко, четете етикетите - обръщайте внимание не само на надписа ‘нискомаслено’, но и на реалния състав: количеството на въглехидратите и на химичните добавки. Качеството на калориите е  не по-малко важно от количеството...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!