Какво знаем за сладоледа?

Много хора се опасяват, че консумирането на сладолед е грях към фигурата и здравето като цяло. Шведско изследване обаче твърди, че ако е част от  здравословен и балансиран начин на хранене и в зависимост от състава си, сладоледът може дори да е полезен за по-бързото изгаряне на мазнините. От значение е и той да бъде консумират в умерени граници.

Изследването е установило, че жените, които консумират ежедневно пълномаслени млечни продукти, са по-малко  засегнати от напълняване, в сравнение с жени с друго меню.

Учените все още  не са сигурни за причините, но се предполага,  че съединение в млечната мазнина -  конюгирана линолова киселина, подпомага  загубата на тегло.

С млечните продукти в сладоледа си набавяме важни витамини и минерали, включително калий, витамините А, D, В12 и рибофлавин. Чрез прибавяне на яйчен крем  в сладкото изкушение пък  се повишава съдържанието на протеин.

Сметаната и млякото в сладоледа съдържат аминокиселината триптофан, която спомага за успокояване на нервната система. Затова сладоледът спомага за освобождаване от стреса. Смята се, че сладоледът е ефективен и при безсъние. Разхлаждащото му действие в летните жеги пък доставя ведрост и добро настроение.

Важно е да се знае, че сладоледът стимулира отделянето на серотонин в организма - невротрансмитер, контролиращ гнева, агресивността и депресията.  А твърдението, че той е полезен за болно гърло въобще не е мит.  Сладоледът спомага за облекчаване на симптомите, свивайки кръвоносните  съдове. Дори е препоръчително боледуващите от сливици през летния сезон да хапват сладолед, за да се каляват.

Ползите от сладоледа за здравето и  поддържането на фигурата зависят от състава му.  Той е вреден, когато има по-високо съдържание на хидрогенирани мазнини, захар, оцветители и  консерванти.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!