Канелата не е само за сладкиши

Канелата, тази ароматна подправка, се  добива от ликото на вечнозеленото тропическо канелено дърво. След дъждовния период кората му се обелва, тънкото лико се оставя да изсъхне и се навива на тънки рула, известни ни като канелени пръчици.  Те имат  кафяв цвят, силен аромат, сладникав и леко парлив вкус. В кулинарията се използват както цели пръчици, така и смлени на прах.

За родина на канелата се смята Шри Ланка, но тя се произвежда и в Китай, Ява, Египет, Индия, Южна Америка, Африка, Австралия. Дълго време начинът на добиване на ароматната подправка се пазел в тайна, докато през 1505 година, с пристигането си в Цейлон, португалците научили и разгласили рецептата.

Някога се е вярвало, че ароматът на канелата прави човека непобедим, сексуално  силен и инициативен. Днес канелата в Европа се използва главно в сладкарството и се добавя към тестени десерти, конфитюри и напитки.

Ползата й  за здравето обаче е голяма. Тя е добър антиоксидант и има силно противовъзпалително и антибактериално действие. Канелата подобрява кръвообращението и храносмилането, подсилва имунната система, помага при умора, депресия, световъртеж и гадене, ускорява обмяната на веществата, регулира нивата на холестерола в кръвта, понижава кръвната захар. Тя е ефикасно лекарство и при хипертония, бронхит и простудни заболявания, проблеми със ставите, гъбички, смята се, че предпазва и от Алцхаймер.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!