Кои билки подпомагат отслабването?

Известно е, че  за здравословно отслабване е нужен подходящ хранителен режим и физическа активност. Но има и билки, които помагат при отслабването. Как действат те?

Механизмът, по който някои билки помагат, е свързан с това, че те забавят или ускоряват нормални функции на организма като храносмилането и усвояването на хранителните вещества.

Има и група билки, които помагат за прочистването от токсините и въздействат върху червата,  черния дроб, бъбреците и кръвта.  Именно тези органи спомагат  в процеса  на отслабване, защото чрез тях се елиминират много отпадъци, произлизащи главно от масните клетки. Благодарение на билките, тези вредни вещества попадат в кръвообращението и по този начин се извеждат от организма.

Други билки пък влияят върху чувството на глад и помагат за отводняването на тъканите.  Но е важно да се знае, че те не могат да бъдат употребявани лекомислено и без предварителна консултация с лекар, за да е сигурно, че те няма да навредят на организма ви. Изключително важно е да се спазва дозировката, защото повечето от тях са равностойни на лекарства.

Ако е възможно, билките трябва да се употребяват веднага след брането им. Важно е и да ни е известен произходът на билките, а още по-добре е сами да ги  отглеждате.

Разбира се, когато не разполагате с пресни билки, използвайте и сушени. Но ги купувайте от сертифицирани билкари, в пакетчета с етикет, на които са указани регионът, датата на годност и начина на употреба.  Важно е да знаете, че под формата на малки чаени пакетчета ефикасността на билките е почти нулева. Ефектът от билките приемани самостоятелно е ясен, но тарябва да се знае, че по-полезни за комбинациите.  

Има различни билки,  които подпомагат отслабването. Билките стимулатори  помагат на тялото да изгаря повече калории. Тази група включва растения като джинджифила, розмарина и куркумата. Всъщност те са и подправки, които се използват при приготвяне на храната и по тази причина трябва да се внимава да не се превишава количеството.

Билките  диуретици пък извеждат от организма излишните течности. Те въздействат активно върху организма и дават възможност той да се освободи от ненужните течности и от шлаките на мастните натрупвания. Към тези билки се отнасят репея, листата от червени боровинки, хвощът, магданозът, мечните уши и др. Магданозът пък спомага за поддържане на постоянното ниво на кръвната захар, което намалява чувството на глад.

Известно е, че недостигът на течности в организма може да се отрази негативно на общото здравословно състояние и по тази причина, докато се приемат диуретични билки, е необходимо да се увеличи количеството на приеманите течности. И нещо много важно - тези билки са абсолютно противопоказни за хората с бъбречни заболявания.

За  пълноценното усвояване на продуктите, е много важно да се нормализира работата на черния дроб. За това помагат билките, които подпомагат отделянето на жлъчен сок. Такива са царевичните стъбла, глухарчето, бербериса, безсмъртничето...

По време на диета от особено значение са веществата, които пречивстват организма. Те се съдържат в билки като анасона, копъра, кимиона и др.

Естествено има и билки, които потискат апетита. Към тях се отнасят коренът от бяла ружа, водораслите спирулина /източник на хром и йод/, лененото семе и анжеликата.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!