Кои храни са наши съюзници в борбата с килограмите?

Японски учени твърдят, че хората, в чийто хранителен режим  преобладават водосъдържащи продукти, имат по-нисък индекс на телесна маса и по-тънка талия.

Да, водата наистина помага за отслабването. Тук обаче не става дума за замяна на твърдата храна с вода, а за консумирането на по-голямо количество продукти /плодове и зеленчуци/, които съдържат повече вода.

Сред най-добрите източници на целулоза и калций са броколите. Този зеленчук съдържа много витамин С и А и се приготвя на пара - по този начин най-добре се съхраняват  хранителните вещества.

Зелето е много богато на антиоксиданти и именно затова се смята за храна, която спомага за повишаването на имунитета. Киселото зеле пък е особено богато на витамин С.

Специалистите препоръчват зелето да се консумира в суров вид, особено на салата, като червеното е по-богат източник на микроелементи. То съдържа и много калий, магнезий, фосфор, калций, желязо, витамин А, В1, В2, В6, С, Е, РР и U.

Някои изследвания сочат, че карфиолът спомага за забавяне  развитието на раковите клетки и предпазва от рак. Той е богат източник на витамин С и фолиева киселина. Препоръчително е да се консумира суров или задушен. Карфиолът съдържа още  калий, желязо, мед, цинк, флуор, манган, бета-каротин, витамините С, К, В1, В2, В6.

Диетолозите препоръчват на всички, които имат предпоставки за сърдечносъдови заболявания да консумират грейпфрут. Той съдържа наргинин, който ускорява храносмилателните процеси и с това спомага за отслабването.

Грейпфрутът  съдържа много витамин С, фолиева киселина, калий, магнезий,пектин и целулоза.  А червеният е особено богат на витамин А и ликопен, които предпазват стените на съдовете от увреждане.

Поради ниската си калоричност марулята е част от много диети.  Тя съдържа витамини от група В, фолиева киселина, манган.  Стабилизира нивото на захар в кръвта и укрепва имунната система. Диетолозите препоръчват тя да се консумира с малко зехтин. Марулите съдържат още  калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, витамин А и  С.

Репичките също са много богати на фолиева киселина, както и на сяра и различни антиоксиданти. Те спомагат за нормализирането на храносмилателните процеси и са източник на  натрий, калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, флуор, витамин А, Е, В1, В2, В6, никотинова и салицилова киселина.

Спанакът съдържа много желязо, фолиева киселина, витамин К, антиоксиданти, /бета-каротин и витамин С/ и лутеин, които укрепват зрението.  Този листен зеленчук е източник и на целулоза, калий, калций, фосфор, натрий, цинк, магнезий, флуор, витамин   В1, В2, В6, РР, Е и К.  Той е подходящ за салати и супи или пък гарнитури към основно ястие.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!