Коледата, огряна от Коледна звезда

Традиция е по време на Коледните празници  в домовете да се появи красивото растение пуансетия, по-познато като Коледна звезда.  Формите на цветовете наистина приличат на звезди, а растението цъфти точно на Коледа.

Грижите  на пуансетията  са специфични и затова обикновено се налага всяка година да  си купуваме нова. За да се удължи живота й, тя трябва да се постави на място, на което няма да е пряко изложена на слънчева светлина. Но все пак, за да живее по-дълго, тя се нуждае от около 6 часа светлина на ден.

Растението се отглежда при температура от около 20-21 градуса и бързо увяхва при по-топъл, както и при студен въздух. Затова Коледната звезда трябва да се  държи далеч от радиатори, камини, вентилатори и отворени врати и прозорци.

Пуансетията  се полива само когато пръстта й е суха и не трябва да се сипва много вода. След Коледа цъфтежът приключва и ярките листа опадват. Ако искате да поддържате растението живо до следващата година, добре е в края на зимата да срежете силните клонки така, че от тях да остане само ½  от дължината, а слабите клонки изрежете до стъблото.

Растението се оставя да почива на прохладно 2 месеца, като не се прекалява с поливането. Веднъж месечно  в саксията се слага тор за домашни растения.

След тези 2 месеца пуансетията се пресажда в друга саксия. От юни до октомври растението трябва да се подхранва с течен тор. През лятото може да изнесете саксията на терасата, но внимавайте със слънчевите лъчи - те могат да изсушат листата.

И нещо много важно - децата трябва да се пазят от пуансетията, защото тя пуска отровен млечен сок...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!