Лайка за… всичко

На всички е известна силата на лайката. Скорошни изследвания на учени от Университета на Охайо показват, че тя защитава и от рак на гърдата.


Според специалистите, чаят от лайка съдържа особено химическо вещество - апигенин, което блокира размножаването на раковите клетки. Чаша чай всеки ден е отлично профилактично средство  срещу мутации и злокачествени изменения на клетките.


Настойка от лайка, магданоз и целина е най-разпространеният източник на апигенин, но това вещество се съдържа и  в много други плодове и зеленчуци, които се срещат в средиземноморската диета.


Апигенин съдържат и много сушени плодове. Той оказва противовъзпалително действие и е проводник на хранителни вещества които въздействат пряко върху раковите клетки. Така белтъците се справят с аномалиите, настъпили в  молекулите на рибонуклеиновата киселина, носещи генетична информация.По този начин раковите клетки се връщат към нормалните си параметри.


Според специалистите, нашето здраве пряко зависи от хранителните вещества, постъпващи  в организма с храната, които оказват положително въздействие на много белтъци.


Още древноегипетските лечители  са наричали лайката ‘цвете на бога на слънцето’. Тя съдържа етерично масло, органични  киселини, витамин С, провитамин А, салицилова киселина, флавоноиди…


Билката има противовъзпалително, успокоително, почистващо, овлажняващо и стимулиращо кръвообращението действие.


Класическата парна баня е от цветове на лайка, подбел, лавандула, метличина и копър. Сместа се оставя да заври и лицето се напарва за 15 минути. Почиства се от комедони и се изплаква с отвара от лайка, която се остава да попие в кожата.


За свиване на разширените пори си направете  чай от лайка /1 ч.ч. вода и 1 суп. лъж. билка/, прибавете към него 1 разбит  на пяна белтък и 1 ч. л. лимонов сок. Намажете лицето с тази смес, а след 30 минути  го измийте с топла вода и изплакнете със студена.


Лайката е отличен оцветител за руси коси. В 1 л вода кипнете 2 суп. лъж. лайка и след като отварата изстине, я прецедете. За по-силен цвят варете 15 минути, а количеството вода намалете до 300 мл или пък увеличете тройно лайката. Косата се залива с отварата и след 30 минути се изплаква.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!