Лазаровден - един от празниците преди Великден

Християнският празник Лазаровден се празнува осем дни преди Великден. Той се  пада всяка година на различна дата, но винаги в събота. Лазаровден носи  името на Свети Лазар. Това  име  е  символ на здраве и дълголетие.


Лазар е бил приятел на Исус Христос, който го  възкресил на четвъртия ден след смъртта му в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство.


Според писанията Лазар живял още 30 години в строг пост и въздържание и бил провъзгласен за първи епископ на гр. Китион в Кипър.


Лазаровден е един от най-хубавите пролетни празници. Той  започва да се отбелязва още през ІV в. като общохристиянски празник. Много от раннохристиянските писатели и апологети на източната и западната църква посвещават част от своите творби на това събитие. Така светеца Лазар става едни от най-почитаните светии на двете църкви.


Празнуването на Лазаровден е разпространено из цяла България. Главни действащи лица на този празник са девойките. Рано сутринта млади моми-лазарки, пременени и закичени с венци, тръгват по къщите, пеят обредни песни и изпълняват ритуалния танц боенек. Повечето от песните не се повтарят, защото те се изпълняват в зависимост от социалното положение на човека в семейството и обществото. Тези песни се пеят за здраве и берекет и са  съпроводени са от ритуални хора и ръченици. Ако случайно лазарките пропуснат някоя къща, то според народната вяра нейните стопани ще ги сполети нещастие.


Стопанките карат лазарките да подскачат и да потропват, за да растат високо посевите и да се плодят домашните животни. После ги даряват с яйца, орехи и ябълки.


 Всяка девойка, взела участие в лазаруването,  може вече да се омъжи. Вярва се, че която не е лазарувала, няма да се омъжи, затова Лазаровден има важно значение за момите.  Това донякъде напомня на Коледуването при младежите и младите несемейни мъже.


С приключването на лазарските игри не свършва празничния цикъл от ритуали и обреди, които се изпълняват непосредствено преди Великден. Празничните ритуали продължават и на следващия ден – Цветница.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!