Лечебната сила на лимона

За лимона, този дар от природата, който ни помага да прогоним болестите и да се лекуваме успешно, може да се говори много. Според народната медицина коктейлът от портокал, лимон, грейпфрут и мед се нарича ‘коктейл на здравето и дълголетието’. Той съдържа много важни за организма витамини и микроелементи.

Редовната консумация на лимони гарантира добро здраве. Първото нещо, което си купуваме при заболяване заедно с лекарствата е лимон - той е жив витамин С.

Дълъг е списъкът на болестите, при които лимонът помага. При болки в гърлото или ангина народната медицина препоръчва гаргара с прясно изцеден лимонов сок, разреден в негореща преварена вода. Това помага да се унищожат болестотворните бактерии и микроби.  В такива случаи е полезно да се дъвчат и парченца лимон заедно с кората.

Лимонът помага и в борбата против зъбния кариес. Чаена лъжичка пресен лимонов сок в чаша вода е чудесно средство за изплакване на устата.

По-бързо  и леко ще изхвърлите камъните от бъбреците и песъчинките от пикочния мехур, ако си направите  смес от сока на един лимон, един морков, една неголяма глава червено цвекло и една краставица. Тази смес трябва да се приема в продължение на една седмица по 1-2 пъти на ден. Твърди се, че след това ще забравите за бъбречните камъни.

Колкото и да изглежда странно, лимоновият сок може да помогне и при гастрит и чести киселини. За целта се пие по 1 чаша вода със сока на половин малък лимон. Пие се на глътки и тази процедура се повтаря всеки ден в продължение на месец - болките и киселините ще изчезнат.

Лимонът помага и на черния дроб. Той ще може по-успешно да извежда токсините от тялото, ако му съдействаме с редовна консумация на лимони.

Но дори и да нямате здравословни проблеми, консумирайте лимони, защото те тонизират, активират нервната система, повишават настроението и подобряват самочувствието.

 


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!