Лекарства от природата

При дадено неразположение веднага взимаме някакво хапче. Невинаги е нужно обаче да приемаме химия, когато  природата ни предлага толкова билки,  които имат сходно действие. Има много чайове, етерични масла или растителни есенции, които могат да помогнат в доста от случаите. Всъщност много от лекарствата се правят от екстракти от различни растения.


Понякога забравяме за тези растения, понякога въобще не знаем за тяхното действие. Природните средства се понасят по-добре и имат по-малко странични ефекти.


Разбира се, не всяко  заболяване и не във всеки стадий може да се лекува по този начин, но все пак си струва да се опита…


При възпаления на пикочния мехур и отделителната система обикновено се приемат антибиотици. В повечето случаи тези възпаления са причинени от бактерии. Антибиотиците унищожават тези бактерии, но, за съжаление, заедно с тях се  унищожават и полезните.


А листата на мечото грозде са средство, което  отдавна се използва при инфекции на пикочните пътища. От листата на растението се прави чай. Пият се от три до четири чаши дневно - те за максимум 1 седмица помагат по естествен път.


Много психически проблеми се лекуват с психофармакологични средства. Те могат да повишават настроението и енергията, както и да успокояват. Но понеже действат върху нервната система, би трябвало тези медикаменти да се прилагат в тежките случаи.


Лавандуловото масло се прилага външно отдавна. Втрито в слепоочията, то облекчава главоболието. Но напоследък направени изследвания показват, че то може да се приема и вътрешно - помага при колебания  в настроението, нервност и леки страхови неврози.


При високо кръвно налягане често се предписват бетаблокери. Но за намаляване на кръвното може да се използват листата от маслина - не само зехтинът е полезен.   Листата се прилагат в много концентриран вид, а горчивото вещество, което те съдържат, олеуропеин,  разширява съдовете и повишава еластичността им. Има капсули с екстракт от листа на маслина - те са много полезно средство за сърцето и кръвообращението.


Аспиринът има болкоуспокояващ ефект, понижава високата температура и спира възпаленията. Той разрежда кръвта и предпазва от инфаркти и инсулти.  Затова пък хора с проблеми с кръвосъсирването не могат да го приемат. А чаят от върбова кора действа като аспирин, но няма влияние върху кръвосъсирването. 1 препълнена чаена лъж.1кора се залива с 250 мл студена вода.  Оставя се да заври на слаб огън, маха се от огъня и се запарва за 5 минути. Прецежда се и се пие.


Най-силното химическо средство против възпаления е кортизонът. Прилага се при възпаления на ставите. Колко хора обаче знаят, че копривата може да се използва в такива случаи? Както сокът, така и чаят от коприва прочиства организма. Така се отделя излишната пикочна киселина в ставите, която предизвиква или влошава подаграта и ревматизма.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!