Лекарство или подправка е карамфилът?

Карамфилът има много силен аромат - това говори за силата на маслата, които той съдържа. Те са ефикасно оръжие срещу вируси и вредни бактерии.

Един от основните компоненти за карафмиловото масло е евгенолът. Възпалителните процеси в организма са свързани с повишено производство на свободни радикали, а евгенолът е техен враг.  Той е способен  да спре трансформирането на някои  есенциални мастни киселини, необходими за формирането на простагландини - медиатори  на възпалението. Масажирането на болезнените стави със смес от 3 капки ароматно масло от карамфил и 1 ч.л. зехтин има облекчаващ ефект.

Карамфилът помага за  успокояване на стомашни колики и мускулни болки. Простагландините са и медиатори на  съкращенията на мускулите. Евгенолът възпира тяхното производство и така се проявява ефектът му срещу стомашни спазми при гастроентерит и като следствие от химиотерапията. Масажирайте корема с 3 капки ароматно масло от карамфил, разтворени в 1 ч.л. масло от кайсиеви ядки.

Карамфилът облекчава зъбоболът. Евгенолът е ценен антисептик  при афти в устата и болки във венците и зъбите. Той въздейства върху рецепторите на периферните нервни окончания, които позволяват възприемането на болката като самостоятелно усещане. Ефектът на карамфила е в облекчаването на това възприятие. За жабуркане използвайте няколко капки карамфилово масло, разтворени в растително масло.

Карамфилът помага и при херпес, когато той още е във формата на затворена пъпка. Смесете 3 капки от ароматното масло в 1 ч.л.  сусамово масло и нанасяйте върху херпеса на всеки 30 минути през първите 6 часа, а после на всеки 2 часа. През следващите 2-3 дни правете процедурата 2-3 пъти дневно.

За превенция на пикочни инфекции пийте запарка от ½ зрънце карамфил, 1 ч.л. лавандула и 1 ч.л. лайка. Съчетайте това с масаж на корема - смесете по 1 капка от ароматните масла от карамфил, кипарис и лавандула с 2 ч.л. масло от кайсиеви ядки или бадемово масло.

Срещу белодробни инфекции масажирайте гърдите с разтвор от 3 капки ароматно масло от карамфил  в 1 ч.л.  зехтин. За отхрачващ ефект пийте запарка от ½ зрънце карамфил, 1 ч.л. мащерка и 2 ч.л. живовляк.

Последните проучвания върху евгенола - активната съставка на карамфила, доказват противовъзпалителните му свойства, като при това липсва дразнещо действие върху стомаха. Това превръща карамфила в природна алтернатива на аспирина.  

Важно е да се знае обаче, че бременните и кърмещите жени, децата, хората със заболявания на черния дроб и  приемащите антикоагуланти не бива да ползват ароматно масло от карамфил. То не се препоръчва и при алергия към активната му съсавка - евгенола.

Ароматното масло от карамфил се употребява външно само разтворено в растително масло, за да не дразни кожата. На хапчета да не се приема повече от 3 дни, за да не се натоварва черния дроб.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!