Лесни трикове за здравословно хранене по време на празниците

Идва Великден и опасността да преядем по време на празниците. Как може да го избегнем?

Намалете количеството на порциите - вместо 250 г козунак хапнете 50 г, а по-късно още 50. Освен, че ще се предпазите от натрупване на наднормени  килограми, така ще удължите удоволствието от вкусното хранене.

Вместо сладки газирани напитки си пригответе домашен чай с мед и лимон - добавете му лед  и го консумирайте по всяко време. Обикновената вода също е добра идея.  

Хапвайте празничните сладкиши предимно през първата част на деня - така организмът ще ги преработи по-лесно.

Към всяко основно ястие прибавяйте салата от пресни зеленчуци. Калориите в тях са малко, но фибрите вършат идеална работа за талията и здравето.

Когато сте на гости, не се чувствайте длъжни да се натъпчете с всичката храна, която домакините сложат пред вас. Няма нищо срамно да кажете, че сте се нахранили и не можете да ядете още.

Не се  фокусирайте  само върху яденето - почивните дни около Великден са чудесен повод да се видите с близките и приятелите, да се разходите, да се порадвате на пролетта.

Яйцата са най-важният символ на празника, но се постарайте да не прекалявате с тях, тъй като може да провокират алергична реакция. Популярното някога предубеждение обаче, че яйцата са вредни заради високото съдържание на холестерол, отдавна е отречено. Днес лекарите са наясно, че холестеролът, който постъпва в организма ни чрез храната, оказва незначително влияние върху нивото на лошия холестерол.  А редовната консумация на яйца  е особено важна за децата,  за възрастните и хората, които активно се занимават със спорт.  

В яйцата, както и в спанака, се съдържат веществата зеаксантин и лутеин - каротиноиди, които са полезни за зрението.

Ако се храните здравословно или сте започнали диета и първите резултати вече са налице, не е добра идея да прекъсвате режима си за Великден с намерението след това да се ‘вземете в ръце’. Как да процедирате, за да не нанесете вреда на организма си и същевременно да не се лишите от вкусната страна на празника?

Яжте толкова, колкото ви е необходимо, за да заситите глада си  - не повече. Вашите най-добри приятели са салатите, полети с нерафинирано растително масло, както и суровите зеленчуци. Хапвайте  често на малки порции.  Ако усетите рязък пристъп на глад по никое време, пийнете чаша вода.

Хранете се без угризение на съвестта. Няма нужда да се отказвате от традицонните великденски ястия. Разрешено е абсолютно всичко, но в разумни количества. Не пренебрегвайте и козунаците. В печивата се съдържат малко мазнини, а единствената уловка е, че козунаците са сладки. За сметка на това пък в тях често има сушени  плодове и ядки, което ги прави доста полезни. Само за информация -  в голямо парче козунак има 280 ккал.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!