Mens sana in corpore sano /Здрав дух в здраво тяло/

Римляните отдавна за разбрали, че тялото и духът са едно цяло. Т.е. в съответствие с латинската сентенция, ние трябва да направим всичко възможно и духът, и тялото да бъдат здрави.  Можем и да я перифразираме - стройно тяло в здрав дух

А какво правим ние? Установено е, че в България всеки втори човек е с наднормено тегло. Но дали всичко е в храната и имат ли роля емоциите?

Разбира се, емоциите ни карат да ядем, понякога дори и без да изпитваме глад. Причината е, че чрез храненето ние забравяме или заглушаваме изживяванията си. Храната има успокоителен ефект. Но с течение на годините това ‘успокоително’ става все по-неефикасно. Стига се дотам, че някои хора започват да се хранят като превенция при предстоящо психическо изпитание и … килограмите се трупат.

При тези, които се утешават с храна, предприемането на диета може да доведе до още по-голямо задълбочаване на проблема.  Няколкото месеца без любимите храни завършват с ожесточено нахвърляне върху тях при най-лекото раздразнение или разочарование.

Затваря се порочният кръг - появява се недоверие в собствените сили, самочувствието е накърнено. Тези изживявания наподобяват чувството на вина, характерно за алкохолиците и пристрастените към цигарите.

За да овладеем килограмите, трябва да се научим да се съобразяваме с изискванията на тялото - точно както е при бебетата,  които се хранят само когато са гладни и спират да ядат, когато  се наситят. Много просто правило, но колко хора го спазват?

Хранете се на тихо и спокойно място, без телевизия и компютър, седнали удобно, а не прави или в превозно средство.  Отделете време и внимание на всеки продукт, който хапвате, при това без чувство за вина, а с наслада.

Всяка жена, която е на диета, има списък със  забранени храни. Отрицателното отношение към тях незаслужено ги изхвърля от трапезата за дълго време и дори завинаги.

А ако направите обратното? Опитайте в продължение на 4 дни да се храните предимно със забранени храни - шоколад, пържени картофи, сладолед и др. Насладете им се и ще установите, че на четвъртия ден няма да сте напълнели. Повече вреда нанасят диетичните повели като ‘Закусвай като цар, вечеряй като просяк’ и др. подобни.

Според специалистите, най-сигурният начин да превърнем храната във враг и причина за натрупване на излишни килограми, е да изградим около нея казармена атмосфера.

Тези, които вечно отслабват стигат до един момент, в който нито знаят как да се хранят, нито как да гладуват. Много от тях чувстват, че не им достига воля. За да се излезе от тази ситуация, най-много ще ви помогне храненето с удоволствие. Затова идете в магазина и купете продуктите, които обичате. Най-добре е сами да си сготвите. Седнете на масата и се наслаждавайте на всяка хапка и от време на време си задавайте въпроса: ‘Все още ли изпитвам глад?”

Важно е да се знае, че дори и много неприятните емоционални състояния могат да се контролират.  Ще си помогнете като възприемете принципа, че и лошите, и хубавите страни на живота са част от нормалното битие.

Най-добре е да направите опит да установите какво ви кара да преяждате. ‘Виновните’ психически състояния тогава ще бъдат по-лесни за овладяване, защото сте ги осъзнали. А след като ги анализирате, ще бъдете на крачка от преодоляването им.

За да възстановите нормалното отношение към храната понякога са нужни дълги месеци работа, която се състои в промяна на хранителните навици.  Когато  започнете да усещате и да уважавате нуждите на тялото, теглото ви ще се стабилизира, а храната ще стане източник на удоволствие вместо цел или убежище.

Световната здравна организация предупреждава, че повтарящите се диети водят до трайно увреждане на костите, сърцето и бъбреците, както и до психически смущения. Лекарите препоръчват подходяща промяна на хранителните навици и редовен спорт вместо пробване на всяка модна диета.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!