Митове за месото

В споровете  между вегетарианци и месоядни често се изтъкват много твърдения, които не са напълно проверени или пък са напълно неверни и абсурдни. Месото е една от основните храни, на които човечеството е залагало още от дълбока древност.  Ето някои митове за тази храна и какво трябва да знаем, за да можем да защитим своята позиция във вечния спор между тези, които са изключили месото от менюто си, и тези, които я приемат като основен хранителен продукт.

Истина е, че месото открай време се възприема като основен източник на мазнини и белтъчини. Едновременно с това обаче, много млечни продукти не само че не отстъпват   на месото в това отношение, но и го превъзхождат като съдържание на полезни вещества, в това число и белтъчини.

Съдържанието на незаменими аминокиселини в месото също не се отличава с уникалност - някои от тях са с много по-висока конценатрация в млякото и изварата, например.

В същото време мазнините, които се съдържат в месото, се отличават с много по-ниска хранителна стойност. Това се дължи на обстоятелството, че са съставени главно от наситени мастни киселини, докато растителните мазнини са съставени предимно от ненаситени мастни киселини.

Твърди се, че е заблуда, че в месото се съдържа голямо количество калций, магнезий, фосфор и желязо, което надвишава многократно това в растенията. Според специалистите много растителни продукти са лидер в това отношение...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!