Митът “разделно хранене”

Отдавна на мода е т. нар. разделно хранене. Почитателите на този вид хранителен режим твърдят, че той им е помогнал да отслабнат и да прочистят организма си.  Специалистите обаче са доста скептични по този въпрос.  

Хърбърт  Шелтън, който е автор на идеята за разделно хранене,  е посветил 40 години от живота си  в изследване на диететиката и науката за правилното хранене.

В какво се състои  теорията за разделното хранене?  В правилното съчетаване на продуктите. Смята се, че консумирането на несъчетаеми продукти не позволява те да се усвоят нормално. За всяка храна били нужни определени вещества и условия за усвояване, а често те били противоположни едни на други.

Според голяма част от диетолозите обаче това е мит.  Те смятат, че е неправилно да се говори за процес на гниене в стомаха и червата на здрав човек и че погрешно се смята, че мазнините и въглехидратите лежат в стомаха като мъртъв товар, който не е в състояние да се преработи там. Диетолозите твърдят, че тези храни се отдалечават от стомаха с помощта на силните му мускулни съкращения, образно наречени ‘чистачи’.

Шелтън  твърди, че хората страдат не от алергии, а от това, че не  усвояват една или друга храна. Науката обаче твърди, че това не е истина - алергията е  имунно заболяване, предизвикано от появата на хистамин в кръвта като отговор на алергени, а това не е свързано с начина на хранене.

Според Шелтън за усвояването на въглехидратите и мазнините е необходима алкална среда, а за белтъците - киселинна и по тази причина едновременната им консумация  води до гниене и ферментация в стомаха.

Всъщност процесът на храносмилането е много по-сложен и в различните участъци на храносмилателната система действат различни ферментни системи - слюнка,  стомашен и чревен сок, жлъчка и др. Важно е да се знае, че усвояването на различните компоненти на храната е разделено в хранителния тракт и в пространството, и във времето.

Традиционните диетолози са категорични, че разделното хранене не е лечебно и за него няма физиологични обосновки.  Самата еволюция е подготвила хранителния тракт на човека за смесено хранене - в природата има много малко чисти продукти като солта и захарта, например, а всичко останало е съчетание  от белтъци, мазнини, киселини и др.

Така че разделното хранене не е панацея и практически науката е опровергала всички постулати на тази теория. Според специалистите процесът на храносмилане зависи не толкова от комбинациите, колкото от количеството изядена храна и индивидуалните особености на човека...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!